Manager Story | MAKE AJAX GREAT AGAIN

:x::x::x: MAKE AJAX GREAT AGAIN :x::x::x:

Gezien het afgelopen en het huidige seizoen, lijkt een career met Ajax een uitdaging te zijn. Niet alleen het behalen van succes, ook het terugbrengen van herkenbaar Ajax-DNA (spelers, staf, spel) lijkt een flinke opdracht te gaan worden. Dus, die ga ik aan.

Niveau: Legendary + OS sliders v2
Lengte: 5 minuten p/helft (normaal tempo), 9 minuten p/helft (laag tempo)
Salarissen beperkt tot maximaal 30,000 p/week
Eerste transferwindow staaat uitgeschakeld

Tot ca. 1 september volg ik in grote lijnen hoe het zich in werkelijkheid allemaal heeft afgespeeld bij de AFC AJAX. Binnenkomende transfers vinden plaats op de daadwerkelijke data. Hoe het zich daarna allemaal onvouwt merken jullie terzijnertijd. Ik probeer naast de wedstrijden, veel aandacht te leggen op de organisatie en politiek binnen Ajax, de invloed van fans, maar ook de positie van Ajax en Nederlands voetbal in bredere context: zo zal ik regelmatig ook UEFA coëfitiënten bijwerken.

2 likes

image

Fans verdeeld over nieuwe benoemingen en aanstellingen

Amsterdam | Juni 2023

De huidige organisatie van Ajax gaat flink op de schop. In plaats van mensen met ervaring in het voetbal en Ajax-DNA (zoals door Johan Cruijff gepredikt), komen er thans mensen vanuit de buitenwereld. Dat is uiterst ongebruikelijk voor het recente Ajax en dus verdelen de benoemingen en aanstellingen de fans van de Amsterdamse club. Sommigen zien uit naar iets nieuws, terwijl de meerderheid wenst dat Ajax terugkeert naar haar kernwaarden, zoals ook na de fluwelen Cruijff-revolutie van 2010.

Die revolutie luidde twee succesvolle periodes in van ieder vier jaar. De eerste periode onder trainer Frank de Boer betrof alleen Eredivisie-succes, terwijl bekervoetbal en Europees voetbal Ajax minder goed verliep. Hierna begonnen Algemeen Directeur Edwin van der Sar en Technisch Directeur Marc Overmars te werken aan herstel van het internationale aanzien van de club. Het salarisplafond ging omhoog waardoor spelers als Dusan Tadic en Daley Blind konden worden gehaald, terwijl er onder hoofdscout Henk Veldmate intensief gescout werd in Latijns Amerika. Na een voorschot onder Peter Bosz, die met Ajax de Europa League-finale haalde, was het uiteindelijk met trainer Erik ten Hag dat Ajax ook internationaal weer een goed figuur sloeg. Ajax eindigde viermaal als eerste, hoewel dat dankzij de corona-pandemie slechts drie landstitels waard waren. Maar het behalen van de halve finale in UEFA Champions League (2019), een kwartfinale in UEFA Europa League (2021) en het ongeslagen doorkomen van de groepsfase van UEFA Champions League tijdens het seizoen 2021-22 waren internationale hoogtepunten.

Maar vanaf begin 2022 keerde het tij voor de Amsterdamse club. Allereerst vertrok Directeur voetbalzaken Marc Overmars na controversieel gedrag, daarna volgde het afscheid van hoofdtrainer Erik ten Hag die na een tot op heden laatste landstitel vertrok naar Manchester United.

De nieuwe trainer Alfred Schreuder en diens nieuwe aankopen konden niet overtuigen. Bovendien boterde het niet tussen Schreuder en oudgediende Daley Blind, die afgelopen winter zijn conclusies trok en naar Bayern München verkaste. Interim-trainer John Heitinga bracht Ajax van de vijfde naar de derde plek en gaf een nieuwe lichting jeugdspelers de kans om aan het eerste elftal te ruiken. Het was echter niet voldoende voor Champions League-voetbal en daarmee kwam een succesvolle periode definitief ten einde. Algemeen directeur Edwin van der Sar besloot terug te treden, terwijl overgebleven sterspelers zoals Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Alvarez en Mohammed Kudus azen op een vertrek bij de gevallen topclub. En dus moest Ajax zowel in de organisatorische structuur, alswel het voetbalpersoneel op en naast het veld grondig worden herzien.

Nieuwe Bazen

Commissaris Jan van Halst schuift door naar de positie van tijdelijk Algemeen Directeur van de Ajax NV, totdat een permanente vervanger is gevonden. Hij moet leiding gaan geven aan de Raad van Bestuur (of: RvB), die verder bestaat uit Menno Geelen (commercie), Susan Lenderink (financiën) en Maurits Hendriks (sportzaken). De bestuursraad wordt gecontroleerd door de Toezichtsraad van Commissarissen (of: RvC) die op haar beurt wordt benoemd door de aandeelhouders. De meerderheidstem bij de aandeelhouders ligt bij de voetbalvereniging AFC Ajax, die 73% van alle aandelen heeft en dus een doorslaggevende stem. De vereniging telt ca. 700 leden aan wie de RvB tenminste eenmaal per jaar verantwoording moet afleggen. Vanwege het relatief gesloten karakter van het samenspel tussen RvB, RvC en de voetalvereniging, was het Johan Cruijff die in 2010 aandrong op voldoende aanwezigheid van mensen met voetbal ervaring binnen deze gelederen.

Het was Bestuurslid sportzaken Hendriks, die de Duitser Sven Mislintat (50) voordroeg als Directeur voetbalzaken. Daarmee is Mislintat de eerste buitenlander in een sleutelpositie bij Ajax sinds het vertrek van trainer Morten Olsen aan het eind van 1998. Voorheen was hij hoofdscout bij Borussia Dortmund, daarna hoofd technische zaken. In diezelfde rol werkte hij anderhalf jaar bij Arsenal en drie jaar bij VfB Stuttgart.

Nieuwe Trainer

De eerste voornaamste taak van Mislintat bij Ajax, was om een nieuwe hoofdtrainer te vinden. Uiteindelijk presenteerde hij Maurice Steijn (49), die voorheen trainer was bij ADO, VVV, NAC en recent bij Sparta Rotterdam. Mislintat stelde dat Steijn ‘de beste was van vier kandidaten op het lijstje’, waarna hij bevestigde dat de interim-coach van vorig seizoen John Heitinga ook op dat lijstje stond. Media denken dat Kjetil Knutsen (Bodø/Glimt) en Peter Bosz (inmiddels PSV) de andere namen waren.

En daarmee wordt het sportieve en technische beleid thans gecontroleerd door drie buitenstaanders: Bestuurslid sportzaken Maurits Hendriks komt van buiten de voetbalwereld, Sven Mislintat is een buitenlander zonder affiniteit met Ajax en hoewel Maurice Steijn vaak 4-3-3 speelt, is dat niet volgens het dominante Ajax-spel, met aantrekkelijk, aanvallend vleugelspel en balbezit. Sommige fans verwachten derhalve dat het komende seizoen niet veel beter wordt dan het vorige, waarin Ajax slechts derde werd, waardoor het Champions League-voetbal en -recettes misliep. Sommigen schreeuwen om een nieuwe revolutie binnen de club, of koerscorrectie en eisen nu al het hoofd van zowel bestuurslid Hendriks, alswel de nieuwe directeur Mislintat en in sommige gevallen ook de nieuwe hoofdtrainer Maurice Steijn. Bij Ajax krijgen buitenstaanders en vreemdelingen weinig tijd en krediet en dus zal Ajax een verrassend vliegende start moeten maken, willen deze drie heren hun gelijk kunnen bewijzen.

1 like

1 like

1 like

Ziet er strak uit en mooie timing voor een story. Following!

1 like

SPRANKELOOS BEGIN AJAX

Ajax kwam tijdens het openingsduel van de Eredivisie 2023/24 in de eigen Johan Cruijff Arena niet verder dan een sprankeloos 1-1 gelijkspel tegen de bezoekers uit Heerenveen. Een afstandspegel van Steven Bergwijn werd nog voor rust ongedaan gemaakt door Pelle van Amersfoort, die simpel intikte nadat Olivier Aertssen de bal van zijn voet liet springen.

Terwijl Sven Mislintat in Kroatië was om te onderhandelen over de komst van Josip Sutalo naar Amsterdam, speelde Olivier Aertssen voor de eerste keer tijdens een officiële wedstrijd voor Ajax 1. Het was een allerzins degelijk debuut, afgezien van dat ene foutje wat achteraf gezien Ajax de winst kostte.

‘Zo zie ik het niet’, zei nieuwbakken coach Maurice Steijn na de wedstrijd. ‘Beide teams hebben eigenlijk heel weinig kunnen afdwingen en dat heeft ertoe geleid dat het gelijk eindigde. Ieder team maakt fouten en we hebben allebei een fout van de tegenstander kunnen afstraffen. Bergwijn pegelt een afvallende bal binnen, terwijl er bij ons eentje een bal van zijn voet laat ketsen. Ik vond de organisatie goad staan, alleen kon er aanvallend wel een schepje bovenop.’

Indien je soms iets ziet staan in het Engels; dat is omdat ik dezelfde career elders in de andere taal post.

HET OPVALLENDE DEBUUT VAN MEDIC

In de tweede wedstrijd van het seizoen trad Ajax aan met nieuwe aanwinsten Jakov Medic en Carlos Forbs Borges. Beide lieten zich aanvankelijk van hun beste kant zien en Ajax oogde tegn Go Ahead Eagles stabieler dan tijdens de eerste wedstrijd. Medic vierde zijn debuut zowaar met een goal! Maar dezelfde verdediger ging in de slotfase nog lelijk in de fout waardoor de thuisploeg zicht bleef houden op een gelijkspel. Ajax won uiteindelijk met de hakken over de sloot: 3-2.

In de negende minuut kopte Medic een corner van Steven Bergwijn binnen. Het is vaker voorgekomen dat Ajacieden bij hun debuut scoorden, maar negen minuten was bijna een record. Alleen Jairo Riedewald was een minuut sneller: hij scoorde als debuterende invaller tegen Roda JC twee goals binnen een kwartier in December 2013.

Maar bij de eerste corner voor Go Ahead Eagles greep Ajax-ddoelman Geronimo Rulli mis. Gerrit Nauber hoefde alleen tegen de bal aan te lopen: 1-1.

Maurice Steijn had Berghuis teruggezet naar zijn rol als aanvallende middenvelder en liet Forbs debuteren rechtsvoor. De revelatie was echter Silvano Vos, die na een degelijke invalbeurt tegen Heerenveen het nu mocht vanaf de aftrap. Na een kundige balveroverering, lobte hij de bal in de loop van Brian Brobbey, die loeihard de bal volleerde: Ajax ging de rust in met een 2-1 voorsprong.

In de tweede helft controleerde Ajax de wedstrijd op een manier oals de ajax-fans het graag zien. Een kwartier voor het einde kwam o.a. Branco van den Boomen binnen de lijnen. Getergd vanwege het mislopen van een basisplaats, schoot de van Toulouse overgekomen middenvelder zijn eerste balcontact meteen in het net vanuit de tweede lijn: 1 - 3!

En dat zou het einde zijn geweest, ware het niet dat Ajax daarna een aantal keren lelijk in de fout ging. Op dezelfde manier als Aertssen de wedstrijd ervoor, verloor ook Medic controle over de bal in het eigen strafschopgebied. De Zweedse aanvaller Victor Edvardsen (niet te verwarren met diens Noorse naamgenoot) was er als de kippen bij om binnen te schieten. Het was niet voldoende Ajax bij te halen, maar wel genoeg om ze ietwat te laten bibberen.

Daar waar fans en analytici niet te spreken waren over de zwakke defensie, zag trainer Maurice Steijn het anders: ‘Ik heb juist een vrij stabiel Ajax gezien. Een inschattingsfout van Rulli bij die corner en eentje bij een balaanname door Medic. Individuele hick-ups misschien, maar geen structurele fouten. Terwijl wij dankzij Forbs op rechts en Berghuis op tien aanvallend meer konden brengen. Ik ben positief, ik zie een opgaande lijn! Thuis tegen Heracles kan het opnieuw een tandje beter…’

DONKERE WOLKEN BOVEN JOHAN CRUIJFF ARENA

Het woord crisis is nog niet in de mond genomen, maar inmiddels is duidelijk dat Ajax ver achter ligt op wat concurrenten Feyenoord, PSV en zelfs Twente op de mat weten te leggen.

De spelers die Ajax thans heeft zijn niet genoeg, aan de kwaliteit van de binnenkomende transfers wordt getwijfeld en de spelers die nog moeten komen gaan, zullen nog moeten wennen. Dat alles bij elkaar zorgt voor een race tegen de klok voor technisch directeur Sven Mislintat en hoofdtrainer Maurice Steijn. De zomerse transferperiode is immers nog maar negen dagen geopend.

Ajax volgende wedstrijd is thuis tegen Utrecht. De rivaal zit in mogelijk nog grotere problemen dan Ajax, met slechts twee punten uit vier wedstrijden. Hierdoor heeft Utrecht als eerste haar trainer geslachtofferd: Michael Silberbauer is niet langer trainer. Met deze actie hoopt Utrecht een schokeffect tot stand te brengen tegen Ajax. Hierna moet Ajax nog naar het GelreDome van Vitesse.

Ajax probeert voor rust te zorgen door naar buiten te communiceren dat er een ‘Ajax-waardig’ elftal zal staan tegen de tijd dat de club ook Europees aan het werk moet. Halverwege september, na de onderbreking voor interlands, opent Ajax in de Europa League. In het weekend de eerste groepswedstrijd wacht meteen aartsrivaal en koplopers Feyenoord.

CRISIS AFGEWEND… VOOR NU

Het was een gekunsteld, rommelig doelpunt. Toen een hoekschop in het Utrechtse strafschopgebied belandde, kreeg Steven Bergwijn de bal niet in het net, terwijl Utrecht-verdedigers Nick Viergever en Mike van der Hoorn (beide oud-spelers van Ajax onder Frank de Boer) de bal niet uit het eigen doelgebied konden krijgen. Door afbuiging draaide de bal weg van het pad van Utrecht-doelman Vasilios Barkas en maar in de baan van Brian Brobbey: 1-0.

De onhandigheid van het enige doelpunt van de wedstrijd symboliseerde de penibele situatie waarin beide ploegen zich bevinden. Ondanks een gehoopt schok-effect na het ontslag van hoofdtrainer Michael Silberbauer, blijft Utrecht steken op slechts twee punten uit vijf wedstrijden.

Ajax gaat nog steeds stroef, alhoewel het voor het restant van deze wedstrijd een excuus kon aanbrengen: enkele minuten na het doelpunt kreeg verdediger Josip Sutalo tijdens zijn debuut voor Ajax een rode kaart, waarna coach Maurice Steijn besloot het veilig te spelen en de kwetsbare voorsprong zonder risico naar het eindsignaal te brengen.

Arnhem | zondag 3 september 2023

In GelreDome heeft thuisploeg Vitesse Ajax op een 1 - 1 gelijkspel gehouden. De bezoekers moesten het stellen zonder de geschorste Josip Sutalo. Aanvoerder Steven Berghuis was niet beschikbaar vanwege een blessure, net als de nieuwe aanwinsten Gastón Avila en Sivert Mannsverk.

Ajax hoofdtrainer Maurice Steijn stelde nieuweling Georges Mikautadze op als schaduwspits, waardoor Ajax een 4-2-4 vorm kreeg. Achterin verving Jakov Medic zijn geschorste landgenoot Sutalo in het hart van de verdediging.

Hoogtepunt van de wedstrijd was het doelpunt van Georges Mikautadze bij zijn debuut voor Ajax. Helaas werd de voorsprong snel ongedaan gemaakt, mede dankzij slordig verdedigen van Anton Gaaei en Jakov Medic. Vitesse-spits Thomas Buitink trok de stand snel weer gelijk. De tweede helft was van beide kanten ontmoedigend: noch Maurice Steijn (Ajax), noch Philip Cocu (Vitesse) slaagden erin om hun ploeg fatsoenlijke voor de dag te laten komen en de tegenstander te bedreigen.

Het was een matte vertoning van twee anonieme middenmoters uit de Nederlandse Eredivisie en die conclusie moet vooral pijnlijk zijn voor Ajax, dat zijn traditionele aartsrivaal Feyenoord nog verder achter de horizon ziet verdwijnen. Het gat is momenteel negen punten na zes speelronden, terwijl Feyenoord vorig seizoen de titel pakte met twaalf punten voorsprong op Ajax na 34 wedstrijden.

AMSTERDAM | Zaterdag 16 september

Een overwinning is een overwinning. En dat is het wel zo’n beetje voor Ajax. Een matige vertoning thuis tegen hekkensluiter RKC resulteerde bijna in een doelpuntloos gelijkspel. Gelukkig voor Ajax gaf een individueel moment van Stevie Bergwijn Chuba Akpom de kans om een schot op doel los te laten dat rakelings langs RKC-goalie Etienne Vaessen ging: 1 - 0. Ajax had het grootste deel van de wedstrijd de controle, maar kon voor het doel niet echt voor dreiging zorgen.

Ajax staat nu 6e, met twaalf punten uit zeven wedstrijden. De volgende wedstrijd is de opener in UEFA Europa League thuis tegen Marseille (vooralsnog ongeslagen en 2e in de Franse Ligue 1), gevolgd door de wedstrijd in Rotterdam tegen aartsrivaal Feyenoord, dat bovenaan staat in de Eredivisie.

Amsterdam | Donderdag 21 september

DODE SPELMOMENTEN ZIJN AJAX TEVEEL

Olympique Marseille won verdiend met 2-1 van thuisploeg Ajax in de openingswedstrijd van de UEFA Europa League groepsfase 2023/24. Met 56% over 44% balbezit, 10 tegen 4 doelpogingen en 2,7 tegen 1,1 expected goals hadden de bezoekers duidelijk de overhand in Amsterdam. De thuisploeg gaf zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen en lag in de tweede helft op koers voor een punt.

Gastón Ávila veroorzaakte na 15 minuten spelen een penalty voor Marseille. Er was inderdaad contact, maar de strafschop werd makkelijk gegeven. Pierre-Emerick Aubameyang (ironisch genoeg een speler die Sven Mislintat in 2013 naar Dortmund haalde) faalde niet vanaf de 11-meterstip. Marseille controleerde vervolgens het spel en thuisploeg Ajax kon er niets tegenin brengen Dit, tot grote frustratie van de thuisfans, die floten en joelden terwijl ze met witte zakdoekjes zwaaiden, en met name het vertrek eisten van CSO Maurits Hendriks, directeur Sven Mislintat en hoofdtrainer Maurice Steijn: op een spandoek werden ze de “drie-eenheid van het kwaad” binnen de gelederen van Ajax genoemd.

bandicam 2023-10-06 16-21-37-378.pngAubameyang benut de penalty: 0-1 voor L’OM

Maar, de thee in de rust moet magisch zijn geweest. Ajax verraste Marseille door donderend en aanvallend uit de kleedkamer te komen. In de eerste 20 minuten van de tweede helft creëerde Ajax drie kansen en de laatste lag in het net. Carlos Forbs werd vrijgespeeld door Brian Brobbey en één op één met L’OM-doelman Ruben Blanco scoorde de snelle vleugelspeler de gelijkmaker.

bandicam 2023-10-06 16-37-25-479.png Ajax slaat terug via Carlos Forbs: 1-1

Het offensief kostte veel energie en Ajax leek tegen het einde genoegen te nemen met een punt. Marseille drong aan en Josip Sutalo moest ingrijpen bij een doorbraak van Joaquín Correa. Ismaila Sarr benutte de daaropvolgende vrije trap direct en zette Marseille weer op voorsprong.

De energie en het geloof bij Ajax waren op om een overtuigend slotoffensief op te zetten, al werd Blanco nog wel aan het werk gezet door een laatste poging van Brobbey. Het bleef echter 1-2; de eerste keer sinds 2020 dat Ajax een Europese groepsfase begint met een nederlaag en de eerste keer sinds 2008 dat dit gebeurt in de Europa League (hoewel het in 2008 nog UEFA Cup heette).

bandicam 2023-10-06 16-39-13-014.png

Ismaila Sarr scoort de beslissende 2-1 voor Olympique Marseille

1 like

AMSTERDAM | zaterdag 23 september

Desperate Steijn gaat team radicaal veranderen in derby

Ajax hoofdtrainer Maurice Steijn staat op het punt om de Ajax-huisstijl overboord te gooien. In de overtuiging dat sommige spelers die door voetbaldirecteur Sven Mislintat zijn gecontracteerd beter kunnen, gebruikt Steijn de laatste training voor de clash met aartsrivalen Feyenoord om in een 442-formatie te spelen. Het niet spelen van 433 staat gelijk aan heiligschennis bij Ajax en kan fataal zijn voor het perspectief van Maurice Steijn bij de club, als resultaten uitblijven.

Tijdens de training werd Brian Brobbey gekoppeld aan Chuba Akpom, terwijl Steven Berghuis, Stevie Bergwijn, Carlos Forbs en Georges Mikautadze om beurten op de flanken speelden. Omdat hij niet overtuigd is van Benjamin Tahirovic en Silvano Vos nog herstellende is van een blessure, zal Steijn waarschijnlijk Sivert Mannsverk voor de leeuwen gooien. Dat is opmerkelijk, want Branco van den Boomen werd voor het seizoen aanvankelijk gezien als meest waardevolle middenvelder. Mannsverk zou worden gekoppeld aan Kenneth Taylor, die tot nu toe de enige Ajax-speler is die zeker lijkt van een plek in de basis. In de verdediging stonden Devyne Rensch en Anton Gaaei om beurten op de rechtsbackpositie, terwijl Josip Sutalo, Jakov Medic en Jorrel Hato om een plek in het hart van de verdediging streden.

Met een viermansmiddenveld zal Steijn waarschijnlijk kiezen voor full backs die niet per se diep hoeven te spelen. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat Gastón Ávila zal starten tegen Feyenoord. Ajax heeft dringend een resultaat nodig tegen een prominente tegenstander. In de afgelopen periode werden alleen hekkensluiters Utrecht (1-0) en RKC Waalwijk (1-0) verslagen. Uit wist Ajax alleen te winnen van GA Eagles.

Waarschijnlijke opstelling Ajax (4-4-2) Rulli - Rensch, Sutalo, Hato, Ávila - Berghuis, Mannsverk, Taylor, Mikautadze - Akpom & Brobbey.

steijn.jpg

1 like

Okay, nu tijd voor verhaal/story en niet alleen melding doen van alleen maar uitslagen (nogmaals, voor degenen die niet alle ins en outs weten: het is ontleend aan de realiteit, maar dit zijn niet de exacte gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op Ajax…)

AMSTERDAM zondag 24 september

BREAK: ‘CHAOS IN AMSTERDAM’

‘Sven Mislintat heeft Maurice Steijn ontslagen’

De ochtend voor De Klassieker, 's lands belangrijkste voetbalderby tussen Feyenoord en Ajax, groeien de geruchten dat directeur voetbalzaken Sven Mislintat gisteravond hoofdtrainer Maurice Steijn bij Ajax heeft ontslagen. Onenigheid tussen de directeur en de coach over zaken als de opstelling en te gebruiken spelers was blijkbaar hoog opgelopen in de extreem nerveuze aanloop naar de clash met de aartsrivalen.

Mislintat is ervan overtuigd dat een van de redenen voor de slechte resultaten van Ajax te wijten is aan het gebrek aan speeltijd voor de nieuwe aanwinsten. Maurice Steijn en zijn staf stellen dat het tijd kost om de nieuwe spelers te integreren in de traditionele speelstijl van Ajax. Mislintat ging naar verluidt eerder deze week naar het trainingsveld en eiste dat Steijn “investeringen op het veld” zou zetten en als dat niet kon in de traditionele 4-3-3 formatie van Ajax, dan moest het “anders”. Mislintat begon vervolgens zijn stem te verheffen en dreigde Maurice Steijn te ontslaan en 'het anders zelf te doen’. Hij zou ook dreigende opmerkingen hebben gemaakt tegen Geronimo Rulli (keeper) en Stevie Bergwijn (vleugelspeler, reserve-aanvoerder) dat hun tijd bij de club ‘bijna voorbij’ was.

De geruchten dat Mislintat zijn dreigementen daadwerkelijk waarmaakt stapelen zich nu op en de Duitser zou de intentie hebben om zelf in te stappen als coach. Mislintat heeft een UEFA Pro-licentie en mag zelf een profvoetbalwedstrijd leiden als hoofdtrainer. Bij VfB Stuttgart zou hij iets soortgelijks hebben geprobeerd en vertegenwoordigers van de Duitse club waarschuwden Ajax voor de soms uiterst onorthodoxe werkwijze van Mislintat. De gebeurtenissen bij Ajax zijn echter nog niet bevestigd: er is nog geen officiële reactie van het bestuur of de kantoren van de Johan Cruijff Arena.

Fans van uitspelende ploegen zijn niet toegestaan tijdens De Klassieker, maar Ajax-fans verzamelen zich zondagochtend rond de Johan Cruijff Arena. Een woordvoerder van de hardcore fans F-Side uitte zijn bezorgdheid: “Het is allemaal erg pijnlijk om de gebeurtenissen bij Ajax van de afgelopen maanden mee te maken. We hebben het gevoel dat er mensen op sleutelposities bij Ajax zitten die niet het beste met onze geliefde club voor hebben. En als dit laatste gerucht waar blijkt te zijn, zou het onze vermoedens alleen maar bevestigen. Maurice Steijn is een zeer atypische keuze geweest als Ajax-trainer, maar hij moest het doen met wat hij kreeg. Echter, interim CEO Jan van Halst, Chief Sports Office Maurits Hendriks, voorzitter van de Raad van Commissarissen Pier Eringa en vooral Directeur Voetbal Sven Mislintat zijn primair verantwoordelijk voor de puinhoop waar Ajax zich in bevindt. Wat ons betreft kunnen ze beter zo snel mogelijk deze club verlaten: dat had gisteren al moeten gebeuren!

Wie Ajax ook leidt, de derby tegen Feyenoord wordt vandaag om 14.30 uur afgetrapt.

Rotterdam | zondag 24 september

WONDER AAN DE MAAS

Ajax kreeg binnen een dag te maken met een plotselinge verandering van hoofdtrainer en de storm ontketend door aartsrivalen Feyenoord. Nadat voetbaldirecteur Sven Mislintat naar verluidt hoofdtrainer Maurice Steijn ontsloeg, eiste eerstgenoemde de rol van manager (coach, plus technisch directeur) voor zich op en dus was het de Duitser die Ajax leidde tijdens ‘De Klassieker’.

De chaos rond de Amsterdamse club moet compleet zijn. Een crisis door tegenvallende resultaten, een directeur die een coach wegstuurt, fans die het terrein rond de Johan Cruijff Arena bezetten en het ontslag eisen van verschillende mensen bij Ajax en een einde aan al deze waanzin. Ondertussen ging Ajax wel naar Rotterdam voor de derby tegen aartsrivaal Feyenoord. Met plots een nieuwe trainer die ook een nieuwe assistent meenam (voormalig team-analyticus Daniël Marzec) en in een onorthodoxe defensieve 4-4-2, met Sivert Mannsverk en Chuba Akpom als debutanten in de basisopstelling, gingen de bezoekers de strijd aan met de titelverdediger en huidige koploper van de Eredivisie.

Ajax liet het initiatief aan Feyenoord en probeerde elke aanval op te vangen met een blok van zes man. Feyenoord sloeg als eerste toe met een gevaarlijk afstandsschot van Quinten Timber. Als de situatie en de ruimte op het veld het toelieten, sloeg de Amsterdamse ploeg in de openingsfase van de wedstrijd toe op de counter. Zo’n moment deed zich voor in de 12e minuut, toen Gastón Ávila plotseling ver oprukte op de helft van de tegenstander. Brian Brobbey ontving de bal en verlengde hem weer naar Ávila, die ineens vrij voor doel stond en een zuiver schot op doel loste: 0-1!

Feyenoord was verbijsterd en had even tijd nodig om zich te herpakken. De ploeg die dit seizoen nog geen puntverlies leed, had nog niet te maken gehad met een achterstand. Maar de Feyenoord-aanval, bestaande uit Dilrosun, Giménez en Ivanusec, kwam sterk terug en produceerde nog een dozijn doelpogingen, waarvan zes op doel. Gerónimo Rulli redde er vier, het houtwerk deed de rest. Tegen het einde van de wedstrijd wisselde de nieuwe man aan het roer bij Ajax Sven Mislintat enkele spelers, maar de formatie bleef een conservatieve 4-4-2. En hoewel Ajax helemaal niet veel liet zien, loog het scorebord er aan het einde niet om.

Het was Feyenoord dat domineerde in balbezit, aantal aanvallen, schoten op doel, corners, werkelijk elk aspect van de wedstrijd. Maar aan de oevers van de Maas hield Ajax stand, hield het op miraculeuze wijze haar doel schoon en wist het één van slechts twee pogingen op het doel van de tegenstander om te zetten. En toen het stof was neergedaald, verliet Ajax Rotterdam met een 1-0 uitoverwinning!

Als de lichaamstaal al een hint gaf, dan gaf Sven Mislintat blijk van een arrogante ‘heb het toch gezegd’-houding. “Ik vond dat ik moest ingrijpen bij Ajax, het was mijn verantwoordelijkheid om Maurice Steijn aan te trekken en zijn ontslag was ook mijn taak. We verschilden van mening over de aanpak van dit seizoen met deze spelersgroep en na een zwakke start was het tijd om de zaken drastisch om te gooien. Ik nam het op me om die verandering te realiseren.”

“Gisteren zorgde het voor opschudding binnen Ajax, vandaag zorgden we voor een schok in de Eredivisie! Maar het belangrijkste is dat Ajax veerkracht heeft getoond. Onze organisatie kan tegen een stootje, de spelers die erbij zijn gekomen hebben kwaliteit en ze kunnen winnen van een grote ploeg en ik wil er ook graag op wijzen dat we nu ook het minste aantal doelpunten tegen hebben in de competitie. Die 4-4-2? Dat was een vondst van Daniël Marzec en mezelf - gewoon kijken, hoe je die nieuwe spelers ‘aan’ kunt zetten: door ze te laten spelen vanuit hun kracht en juist niet ze een spelsysteem opdringen dat ze niet ligt. Hierop kunnen we bouwen en als Ajax het ermee eens is dat het met mij in deze huidige rol kan, dan vind ik dat een hele eer!”