Gerard Piqué en Mario Gómez beginnen aan verkennende gesprekken met mogelijke satellietclubs
Gloednieuw voorzitter Gerard Piqué heeft in zijn eerste presentatie duidelijkheid gegeven over een strategie die Barcelona een duurzame methode moet bieden om verder te groeien: “Manchester City en Girona. Chelsea en Strasbourg. RB Leipzig en Red Bull Salzburg. Om in het hedendaagse voetbal te concurreren om toptalenten moet de club in staat zijn om hen een begeleidingstraject te bieden met speelminuten in een vroeg stadium van hun carrière. In voorgaande jaren konden we talenten overtuigen met speelminuten in Barcelona Átletic en een garantie om daarna overgeheveld te worden naar het eerste elftal. Dat lijkt nu niet langer genoeg en de clubleiding voelt zich genoodzaakt om een nieuwe strategie neer te zetten”.
Marlon Santos werd als veelbelovend talent overgenomen van Fluminense en debuteerde in de Champions League als vervanger van huidig voorzitter Gerard Piqué.
Mario Gómez vervolgt: “Red Bull Group heeft een nieuwe standaard neergezet voor de manier waarop voetbalclubs zich gaan organiseren in het moderne voetbal. Het voornaamste ingrediënt voor een succesvolle samenwerking is wanneer beide clubs profiteren wanneer een talentvolle speler doorbreekt op het hoogste niveau. Soms is dat zekerheid voor de satellietclub dat spelers voor een langere periode voor hen blijven spelen, soms is dat een economische ‘incentive’ waarbij de satellietclub een flink percentage van de transferrechten in handen heeft. Daarbij is het enorm belangrijk dat zo’n satellietclub in een soortgelijke speelstijl speelt, hun spelers een stabiele omgeving biedt om zich verder te ontwikkelen en dat spelers genoeg weerstand krijgen op een hoog niveau”.
Ajax
De voormalig club van spelers als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong is in de afgelopen jaren afgegleden tot een bedenkelijk niveau. Onder Sven Mislintat hebben de Amsterdammers enorme bedragen uitgegeven op de transfermarkt aan spelers die niet in de speelstijl van de club passen. Klinkt herkenbaar…
Kijkend naar de huidige selectie, dan ontbreekt het aan een doelman, een linksbenige centrale verdediger, een middenvelder met scorend vermogen en een creatieve linkervleugelaanvaller. Iñaki Peña (al spelend voor de club), Yarek Gasiorowski (Valencia CF), Nico González (FC Porto) en Alberto Moleiro (UD Las Palmas) lijken zowel interessante versterkingen op de langere termijn voor Barcelona, als dat het viertaltal direct van toegevoegde waarde zou zijn in de Johan Cruijff Arena. Door hen zekerheid te geven dat deze spelers minimaal twee seizoenen in Amsterdam blijven spelen, ontstaat er een win-win situatie: Ajax heeft de broodnodige stabiliteit, Barcelona heeft een situatie waarin talentvolle spelers de volgende stap in hun carrière maken zonder dat de club controle verliest over hun toekomst.
AS Saint-Etienne
De Franse promovendus dacht afgelopen zomer de loterij te winnen door terug te keren op het hoogste niveau, maar heeft het onverwachts financieel lastig door het uitblijven van een overeenkomst over televisierechten. In het verleden kon de club in dergelijke situaties vertrouwen op hun jeugdopleiding, denk bijvoorbeeld aan William Saliba, Wesley Fofana, Lucas Gourna-Douath, Alan Saint-Maximin en Pierre-Emerick Aubameyang. In de afgelopen jaren is dat helaas lastiger gebleken dan verwacht, waardoor de club wanhopig zoekt naar spelers die de club dit seizoen op het hoogte niveau kunnen houden. De clubleiding van Barcelona twijfelt of dit een gezonde omgeving is om veelbelovende talenten in onder te brengen.
Le Havre
Paul Pogba, Riyad Mahrez, Ferland Mendy, Loïc Badé, Brice Samba, Saëd Kumbedi, Pape Gueye, Steve Mandanda… Bijzonder indrukwekkend voor een club die in de afgelopen vijftien jaar slechts tweemaal op het hoogste niveau heeft gespeeld. Onder de 38-jarige Didier Digard (voormalig speler van Real Betis, CA Osasuna, OGC Nice, Middlesbrough en Le Havre) gaat de club proberen op actief te blijven op het hoogste niveau. Door een gebrek aan talent en creativiteit in de huidige selectie lijkt hij daarvoor genoodzaakt om in een defensieve 5-4-1 aan te treden. Met de nodige begeleiding en toestroom vanuit Barcelona is het wellicht mogelijk om met een meer aanvallende speelstijl te overleven op het hoogste niveau.
Anderlecht
De jeugdelftallen van de Belgische club halen doorgaans een hoog niveau, maar het eerste elftal is in de afgelopen tien jaar slechts eenmaal landskampioen geworden. Teleurstellend voor een club van statuur, met voormalig spelers als Vincent Kompany, Youri Tielemans, Jérémy Doku en Romelu Lukaku. Hoewel een samenwerkingsverband met Barcelona voor een kwaliteitsimpuls op korte termijn kan zorgen, bestaan er twijfels of de Belgische competitie genoeg weerstand biedt voor talenten om zich verder te ontwikkelen.
Vitória Guimarães
In tegenstelling tot Ajax, AS Saint-Etienne, Le Havre en Anderlecht zijn er weinig clubs die een stabielere omgeving bieden dan de Portugese subtopper. De club heeft een duidelijke speelstijl die soortgelijk is aan Barcelona (4-3-3 met aanvallend voetbal) en historisch gezien een sterk scoutingsnetwerk. Onder andere Edmond Tapsoba, Pepelu, Otávio en Raphinha hebben eerder voor Vitória Guimarães gespeeld. Een voordeel ten opzichte van Ajax en Anderlecht is dat spelers meer weerstand krijgen in de Portugese competitie met clubs als SL Benfica, Sporting CP en FC Porto.
- Ajax
- AS Saint-Étienne
- Le Havre
- Anderlecht
- Vitória Guimarães