Manager Story | Andries Jonker | Stoke City F.C

#1. Een nieuwe stap….?

Lief dagboek.

Soms heb je van die dagen dat je niet meer weet wat je moet doen. Je bent gelukkig bij een club, waar je het spelplezier volledig hebt teruggevonden, ook al is het geen ‘goede’, gestructureerde en spraakmakende club. Sterker nog, laat de naam vallen in een willekeurige kroeg in Engeland, Spanje of Duitsland en iedereen kijkt je verbaast aan of denkt dat je het over een of ander ruimteschip hebt. Tot je een aanbieding krijgt die je eigenlijk niet kan weigeren. Een aanbieding van een club die al twee jaar ruim ondermaats presteert en waar nu al veel meer mogelijk is dan er bij de huidige club ooit mogelijk gaat zijn. Een club waar mijn contacten, filosofieën en spelbeeld wel eens heel belangrijk kunnen gaan worden. De twijfel is groot.

Je vriend,

A.

1 like

Mysterieus begin, benieuwd waar dit naartoe leidt.

1 like

#2. Op naar Engeland

Stoke City wil met nieuwe hoofdcoach Andries Jonker focus leggen op de jeugdopleiding en de ontwikkeling daarvan, zo meldt The Sun. De oefenmeester, die momenteel een dubbelfunctie bij Telstar bekleedt, tekent woensdag naar verluidt een driejarig contract bij The Potters. Hij wordt daarmee opvolger van de vorige week ontslagen Michael O’Neill, die afgelopen seizoen met Stoke op de vijftiende plaats in de Championship eindigde.

Voorzitter Peter Coates zegt verheugd te zijn met de toekomstige aanstelling van Jonker. “Andries is een bekende naam in de voetballerij, met veel contacten en veel ervaring in meerdere takken binnen een voetbalclub. Zo is hij onder andere assistent trainer geweest van Louis van Gaal bij FC Barcelona en Bayern München en heeft Andries als hoofd-jeugdopleiding van Arsenal de hele jeugdopleiding gemoderniseerd. Met Reiss Nelson, Eddie Nketiah, Emile Smith Rowe en Bukayo Saka die allen op de deur kloppen plukken ze daar nu de vruchten van. Dat is nu ook het plan bij Stoke City,” aldus Coates.

Jonker neemt Frederik Ljungberg mee als assistent. De Zweed, die vorig jaar nog als interim coach bij Arsenal aan het roer stond na het vertrek van Unai Emery, kent Jonker nog van zijn tijd bij Arsenal. Ljungberg trainde de jeugd op het moment dat de geboren Amsterdammer bij Arsenal binnenkwam en was al eerder assistent van Jonker, bij Wolfsburg.

2 likes

#3. Trainingskamp in Spanje

De eerste twee weken van Andries Jonker in dienst van het Engelse Stoke City zitten erop. De selectie was de afgelopen periode te vinden in de Spaanse zon, waar het een intensief trainingskamp achter de rug heeft. Jonker legde de focus van het trainingskamp op conditie. “Het wordt een zwaar seizoen, met veel wedstrijden en weinig rust tussen de speelronden door. We hebben een brede selectie met veel basiswaardige spelers, maar ook een aantal voetballers die iets te zwaar uit hun vakantie komen,” aldus de oefenmeester.

Tussen alle duurlopen op de stranden en de conditietrainingen op de velden in was er nog tijd voor een lolletje. Zo lekte er een video uit van de nieuwe hoofdcoach en zijn assistent, Frederik Ljungberg, die samen ‘Paradise By The Dashboard Lights’ zongen, ter ere van de jarenlange traditie; nieuw bij de club is een liedje zingen.

Werd er ook nog gevoetbald? Natuurlijk werden er een aantal duels afgewerkt, waar vooral verschillende formaties geprobeerd zijn. Een dag voor de vlucht richting Engeland stond de wedstrijd tegen AZ op het programma. De Alkmaarders kwamen drie dagen eerder richting het Spaanse land en wonnen de wedstrijd tegen Jonker en zijn team. Het werd 4-3.

Op de vraag of er binnenkort nieuwe spelers verwacht kunnen worden naar aanleiding van dit avontuur reageerde Jonker bevestigend, maar mysterieus. “We zijn bijna rond met een Nederlandse speler. Een die momenteel niet aan spelen toekomt bij zijn huidige club en een beetje uit het oog van het Nederlands publiek geraakt is. We hopen hem snel bij de club te kunnen halen en te presenteren.”

Wie zou de Nederlandse speler zijn? Slecht resultaat tegen AZ of geen schande?

Het is zeker geen schande een 4-3 verlies tegen een ploeg die elk jaar meedoet voor de top 3 in Nederland. Stoke heeft op dit moment ook absoluut nog geen top selectie naar Championship normen.

1 like

In welke competitie speel die nederlander en welke positie?

1 like

Denk al gauw aan Vincent Janssen of Erik Pieters (misschien Jeffrey Bruma).

1 like

Crysencio Summerville of Philip Sandler?

1 like

#4. Jonker verlost Nederlander van tribune

De transfer zat er al een tijdje aan te komen, maar is dan nu toch eindelijk bevestigd. Stoke City heeft zich versterkt met Philippe Sandler. De 23-jarige verdediger komt over van Manchester City en voor een bedrag van drie miljoen euro. Sandler stond al laag in de pikorde, maar na de aankopen van Nathan Aké en Rúben Dias was het uitzicht op speelminuten nog meer geslonken.

Jonker zegt verheugd te zijn met de nieuwe aanwinst. “We kennen Philippe natuurlijk allemaal van zijn tijd bij PEC Zwolle, waar hij de transfer naar de Engelse grootmacht verdiende. Hij heeft een tijdje stilgezeten, dus zal nog niet fit zijn voor de seizoensopener, maar ik verwacht met hem een goede verdediger met een hele goede inspeelpass aan de selectie te hebben toegevoegd,” aldusde oefenmeester.

De Amsterdammer, die in 2018 PEC Zwolle voor Manchester City verliet, kwam daar nooit echt van de grond. Hij speelde nog nooit een duel in de Premier League. Afgelopen seizoen werd Sandler uitgeleend aan RSC Anderlecht. Hij speelde daar negen wedstrijden. De rechtspoot heeft een contract getekend voor vier jaar en zal gaan spelen met rugnummer 28.

Ander transfernieuws: Waar Sandler aan de selectie zal worden toegevoegd, hebben ook twee spelers de club verlaten; Zo zal Josef Bursik het seizoen afmaken bij SC Farense en zag Blondy Nna Noukeu geen toekomst meer bij Stoke. Hij vertrok voor drie ton richting het Chinese Shenzhen Kaisa.

Goede aankoop? Verwacht of juist niet? Volgende stuk: Een moeilijke seizoensstart!

Zeer ambitieuze transfer, is een speler die er nu meteen kan staan en ook kan meegroeien wanneer Stoke City zelf uitgroeid tot een PL middenmotor.

1 like

Denk dat Sandler wel een goede aankoop is, al verwacht ik hem niet zo snel bij Stoke. Hetzelfde geldt trouwens voor Andries Jonker, maar wellicht komt dat voornamelijk doordat ik zelf nog het idee heb van Stoke als de verpersoonlijking van het typisch Britse langehalen snel thuis voetbal. Met Jonker heb je natuurlijk een trainer die echt wil voetballen en dan past een verdediger als Sandler wel in de plannen.

1 like

#5. De eerste wedstrijden

Football League Championship, speelronde 1
Stoke City FC 1 - 0 Queens Park Rangers FC
17’ Jacob Brown

Football League Championship, speelronde 2
Reading FC 1 - 2 Stoke City FC
13’ John Swift
66’ Rabbi Matondo
75’ Tyrese Campbell

EFL Carabao Cup, ronde 1
Stoke City FC 2 - 1 Swansea City AFC
11’ Tyrese Campbell
24’ Tyrese Campbell
74’ Matt Grimes

Football League Championship, speelronde 3
Stoke City FC 2 - 3 Watford FC
4’ João Pedro
12’ João Pedro
52’ Rabbi Matondo
60’ Rabbi Matondo
89’ Will Hughes


Na een goede voorbereiding met zijn nieuwe club Stoke City kende Andries Jonker een prima begin van het nieuwe seizoen. Uit de eerste drie speelronden werd zes punten gehaald en ook in de eerste ronde van de Carabao Cup werd een overwinning gepakt.

Het is nog even puzzelen en bedenken hoe de poppetjes het beste op papier gezet kunnen worden. In de afgelopen vier wedstrijden zijn daarom ook drie verschillende spelsystemen gebruikt. De meest opvallende was de 5-2-1-2-opstelling tegen Queens Park Rangers, waar kersverse aankoop Philippe Sandler aan de aftrap verscheen. “Philippe kan als meest centrale in een vijfmans-verdediging doen wat we hem in Zwolle ook vaak hebben zien doen. Inschuiven en met goede passes strooien. Queens Park Rangers had hier geen antwoord op, waardoor we deze wedstrijd uiteindelijk naar ons toe trokken”. Tegen Reading en Swansea City werd voor een ouderwetse 4-4-2-formatie gekozen, terwijl Jonker zijn manschappen tegen Watford in een 4-5-1-opstelling het veld op stuurde.

Waar het systeem nog niet duidelijk is voor de 58-jarige Amsterdammer, lijkt ook de vaste basiself nog niet zeker. De afgelopen vier wedstrijden zijn er maar liefst twintig spelers gebruikt, waar er geen enkele alle wedstrijden heeft gespeeld. Het is in de beginmaand dus nog vooral veel puzzelen voor de ex-assistent van Louis van Gaal.

Stoke City FC is na drie speelronden terug te vinden op de zesde plaats in de Championship. Uit het kokertje voor de volgende ronde van de Carabao Cup is Crawley Town FC gekomen, de huidige nummer 19 uit de EFL League Two.

Zonde van het puntverlies tegen Watford, had niet gehoeven. Volgende stukje; interview! Met wie zou je een interview willen zien? :slight_smile:

Ben je nog op zoek naar versterkingen en welke posities?

1 like

Leuk! Heb zelf ook carrière met Stoke gehad.
Ga je zeker volgen

1 like

#6. Vijf vragen aan… Andries Jonker

In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ worden de hoofdrolspelers in de voetbalwereld aan de tand gevoeld. Vandaag de coach die afgelopen zomer het kleine Telstar verliet voor het Engelse voetbal. We bezoeken Andries Jonker in Stoke-On-Trent.

Andries, allereerst gefeliciteerd met de overgang van Telstar naar Stoke City. Je bent nu een aantal maanden actief bij de Engelse club. Wat is je eerste indruk?

Dankjewel. Mijn eerste indruk is erg positief. Ik heb het erg naar mijn zin in Engeland en begin steeds meer mijn draai te vinden. Het team is goed aan het seizoen begonnen en er zit nog zo veel meer rek in. De club leeft zo hier en hoort gewoon in de Premier League.

Was het een grote overstap, van IJmuiden naar Stoke-on-Trent?

Het is in alles een grote overstap. Telstar is een mooie club, een echte cultclub, maar in de verste verte niet te vergelijken met Stoke City. Van een stadion met een capaciteit van drieduizend, die amper gevuld is op een gemiddelde vrijdagavond tegen Almere City, naar een stadion waar ruim dertigduizend mensen in kunnen. Van spelers die er een baantje naast hebben tot spelers met een miljoenensalaris. Het is gewoon een hele andere tak van sport, maar dat is ook leuk!

Al snel werd de eerste Nederlander aan de selectie toegevoegd; Philippe Sandler werd gekocht van Manchester City. Komen er nog meer Nederlanders?

We hebben allereerst Philippe niet gehaald omdat het een Nederlander is, maar om zijn kwaliteiten. Natuurlijk kom ik bij het zoeken naar spelers die in een bepaald profiel passen eerder uit bij Nederlanders, omdat ik die gewoon meer volg dan buitenlanders. In principe is onze selectie nagenoeg rond, al kijken we nog naar een speler. Ik wil daar verder nog niets over loslaten.

Met drie overwinningen in de eerste vier officiële wedstrijden ken je een prima seizoensstart. Hoe realistisch is het om meteen mee te doen voor het kampioenschap.

Laten we vooropstellen dat we altijd voor het hoogst haalbare gaan. In Engeland ligt het allemaal zo ongelofelijk dicht bij elkaar. Alles is hardstikke onvoorspelbaar. Van degraderen in de Premier League, tot twee keer aan toe niet in het linkerrijtje van de Championship eindigen. Het ideale scenario is inderdaad om direct te promoveren, maar het doel is toch wel om binnen twee jaar de Premier League in te gaan.

Laatste vraag dan; Stoke City staat bekend om zijn stugge en ‘Kick & Rush’ voetbal, waar jij toch graag de voetballende ploeg bent. Is het moeilijk om hier een middenweg in te vinden?

Als je naar onze laatste drie wedstrijden hebt gekeken zie je dat wij op dit moment niet de voetballende ploeg zijn, maar juist gevaarlijk zijn via de omschakeling met snelle jongens voorin. Uiteraard proberen we een ploeg te vormen die het allebei kan, zodat we per tegenstander de beste tactiek kunnen handhaven, of dat nou ingraven of domineren is. Ik ben inderdaad persoonlijk meer fan van attractief en aanvallend voetbal. Dit is echter met de huidige selectie niet de beste manier om te spelen, dus pas ik me daaraan aan. Ik ben niet groter dan de selectie.

1 like

#7. Kopen en verkopen.

Op de laatste dag van de transferperiode meldt Stoke City de aan- en verkoop van een speler aan ‘The Sun’. Het zou gaan om de 29-jarige Sam Clucas, die bij de ploeg van Andries Jonker niet op een basisplaats hoeft te rekenen.

“Sam heeft inderdaad vanmorgen afscheid genomen van de staf en selectie en vertrekt richting onze zuiderburen, waar Club Brugge de nieuwe werkgever wordt. Speler en club waren al langer in onderhandeling en is daar altijd eerlijk en open over geweest. Brugge speelt natuurlijk Champions League en is de te verwachte kampioen. Op deze leeftijd en zonder vaste basisplaats moet hij deze kans natuurlijk niet voorbij laten gaan,” aldus Andries Jonker. Er is door beide clubs geen transfersom bekendgemaakt.

Stoke City heeft snel gehandeld en bij competitiegenoot Bristol City gewinkeld om het gat wat Clucas achterliet op te vullen. Han-Noah Massengo tekent vandaag een contract voor vijf jaar. Het 19-jarige talent speelde dit seizoen nog geen enkele wedstrijd bij Bristol City, waar hij onder Jonker bij Stoke City meer kans op spelen krijgt. “We hebben Massengo niet gehaald om de bank warm te houden, nee. We spelen ongelofelijk veel wedstrijden dit seizoen en ik geloof niet zo in elf basisspelers. Het grootste deel van het seizoen gaat Han-Noah spelen en hij zal langzamerhand het stokje over gaan nemen van John Obi Mikel, die ondertussen ook al 33 jaar is.” De Fransman gaat dit seizoen spelen met rugnummer 22.Football League Championship, speelronde 4
Swansea City AFC 2 - 3 Stoke City FC
25’ Tyrese Campbell
67’ Nick Powell

69’ Matt Grimes
88’ Tyrese Campbell
90’ André Ayew

Football League Championship, speelronde 5
Stoke City FC 3
- 0 Rotherham United FC
10’ Rhys Nottington-Davies
16’ Joe Allen
60’ Joe Allen

EFL Carabao Cup, ronde 2
Crawley Town 0 - 4 Stoke City
19’ Philippe Sandler
38’ Steven Fletcher
41’ Jack Clarke
53’ James McClean


Maandelijkse praatje Andries Jonker
Na de 2-3 nederlaag tegen Watford hebben we de draad weer goed opgepakt en zijn we doorgegaan met het winnen van wedstrijden. We zitten in een goede flow nu en hebben twaalf punten uit vijf wedstrijden. Ook zijn we door in de EFL Carabao Cup, waar we in de volgende ronde op bezoek bij Chelsea mogen. De selectie staat momenteel als een huis en we hopen de aankomende wedstrijden de ingeslagen reeks te kunnen voortzetten.

1 like

Goed begonnen in Stoke-on-trent

1 like

#8. Het geruchtenhoekje

Een meermaals terugkomende rubriek over het wel en wee van het huidige voetbal.

Borussia Dortmund lijkt alvast in te spelen op een eventueel vertrek van Jadon Sancho richting Manchester United. De Duitse club legde op de slotdag van de transfermarkt ruim 45 miljoen euro neer voor Edin Visca van Medipol Basaksehir, waardoor die Borussen de vervanger van de Engelse sterspeler lijken te hebben binnengehaald.

PSV is op zoek naar de vervanger voor Donyell Malen. De spits vertrok naar Bayer Leverkusen en de Eindhovenaren hebben daarom aangeklopt bij Monterrey
en navraag gedaan naar Vincent Janssen. De nummer 9 van de Mexicaanse club heeft echter geen oren naar een vertrek. “Het weer is hier veel te lekker,” aldus Janssen.

Andries Jonker denkt erover na om Rabbi Matondo definitief over te nemen van Schalke 04. De Welschman is dit seizoen uitgeleend aan Stoke City en maakt indruk.
Hij scoorde dit seizoen al vijf keer in vijf wedstrijden en staat met Stoke City op de eerste plaats.

2 likes

#9. De grote wedstrijd


Werner, nadat hij de bevrijdende openingsgoal maakte.

Andries Jonker is met zijn Stoke City uitgeschakeld in de EFL Carabao Cup. Het Chelsea van Thomas Tuchel was net een maatje te groot en bekert door naar de volgende ronde. Al vanaf de start was het duidelijk; het aanvallende en attractieve voetbal wat Jonker altijd hanteert heeft plaatsgemaakt voor het parkeren van de bus. Een erg verdedigende opstelling met vier spelers in de defensie, twee defensieve middenvelders en Philippe Sandler tussen de verdediging en het middenveld in. Een 4-1-4-1-opstelling dus.

Gezien de net zo defensieve opstelling van Chelsea, 5-3-2, begon de wedstrijd aardig saai. Weinig kansen over en weer en beide teams die loerden op de counter. Toch was het Stoke City dat met een klein speldenprikje van Joe Allen de doelman van Chelsea testte. Na wat gepingpong op het middenveld kwamen de kansen voor de thuisploeg. Via Tammy Abraham werd de paal geraakt en ook N’Golo Kanté trof het aluminium. Wonder boven wonder stond de brilstand nog steeds op het scorebord toen beide ploegen aan de thee gingen.

De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde. Éénrichtingsverkeer richting Angus Gunn, de doelman die Stoke City een aantal keer knap in leven hield. Toch had de 24-jarige goalie geen antwoord op de ingevallen Timo Werner. De Duitser, die in de ploeg kwam ten koste van Abraham, werd goed weggestoken door aankoop Lucas Vázquez en de openingsgoal binnenschoot. Stoke begon op dat moment juist net wat aanvallender te spelen, in de hoop op een kleine stunt. Aan alle hoop kwam direct een einde nadat dezelfde Werner voor de tweede keer alleen op de doelman afliep en de wedstrijd besliste; 2-0.

Ondanks het verlies was Jonker trots op zijn ploeg. “We hebben het een absolute topclub gewoon erg lastig gemaakt. We begonnen gestructureerd en met volle focus en dat leidde zelfs tot enkele kansen aan onze kant. Uiteindelijk blijkt Chelsea gewoon een maatje te groot en dat is gezien de begrotingsverschillen geen schande. We kunnen ons nu vol richten op de competitie, waar we het momenteel meer dan prima doen,” aldus de oefenmeester.


Football League Championship, speelronde 6
Derby County FC 1 - 2 Stoke City FC
44’ Rabbi Matondo
73’ Rabbi Matondo
89’ Matt Clarke

Football League Championship, speelronde 7
Stoke City FC 2 - 1 Cardiff City FC
2’ Harry Wilson
45’ James McClean
89’ Nick Powell

Football League Championship, speelronde 8
Birmingham City FC 1 - 1 Stoke City FC
32’ Joe Allen
56’ Gary Gardner

Football League Championship, speelronde 9
Stoke City FC 0 - 1 Brentford
73’ Tariqe Fosu

EFL Carabao Cup, ronde 3
Chelsea 2 - 0 Stoke City FC
76’ Timo Werner
80’ Timo Werner


Woord van de manager: Na ons puntverlies tegen Birmingham City en Brentford heeft Watford ons afgelost als koploper. Met een gedeeld aantal punten leggen we het op doelsaldo af. Toch kijk ik met een tevreden blik terug op deze afgelopen weken. We hebben in het gelijkspel tegen Birmingham laten zien zeker goed te kunnen voetballen. Speel je die wedstrijd tienmaal dan ga je negen keer met de winst naar huis. Ook Chelsea hebben we het lastig weten te maken. Ik zie de aankomende periode met vertrouwen tegemoet, met als eerst de kraker tegen Sheffield Wednesday, nummer drie van de competitie.

Jammer van het verlies tegen Chelsea, al is dat helemaal niet erg natuurlijk. Helaas wel verloren van Brentford maar de andere wedstrijden een prima resultaat gehaald. Succes tegen Sheffield!

1 like