Manager Story | Bayer 04 Leverkusen

Enquête onder Duitse voetballiefhebbers zorgt voor vernietigend oordeel over Bayer 04 Leverkusen: ‘Ondanks sportief succes staat de club al sinds het tijdperk met Lúcio, Zé Roberto en Michael Ballack stil in de ontwikkeling’.

Rudi Völler (algemeen directeur) en oud-speler Simon Rolfes (sportief directeur) hebben tijdens een algemene persconferentie aangekondigd dat Bayer Leverkusen in de komende seizoenen ambitieus te werk zal gaan. Daarbij krijgt de club de onvoorwaardelijke en volledige steun van hoofdsponsor Bayer. Onder andere door het uitblijven van sportieve successen bij streekgenoten als 1. FC Köln, Fortuna Düsseldorf, FC Schalke 04 en VfL Bochum heeft de club besloten dat dit een ideaal moment is te investeren in de toekomst. Een contractverlenging voor toekomstig boegbeeld Florian Wirtz is een duidelijk signaal richting de concurrentie. In tegenstelling tot het recente verleden wordt er vanaf nu geïnvesteerd om de selectie mee te laten groeien met de persoonlijke ontwikkeling van een jonge potentiële wereldster in plaats van te leunen op diens individuele kwaliteiten (zoals bijvoorbeeld werd gedaan met Julian Brandt en Kai Havertz).

voeller-und-rolfes

Op verzoek van Rudi Völler hebben meerdere interne afdelingen in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het gemiddeld aantal toeschouwers bij concurrerende clubs. In de afgelopen twintig jaar werd de voornaamste stijging van toeschouwersaantallen gemeten op momenten waarop het stadion werd uitgebreid. Dat wijst op kern van waarheid in een bekende quote uit Field of Dreams: “ If you build it, they will come ”. Als de club genoeg positieve signalen vanuit de achterban krijgt, dan valt het niet uit te sluiten dat er op termijn een derde ring op de BayArena wordt gebouwd.

De realiteit is echter dat de club ondanks de sportieve successen nog altijd wordt gezien als het kleine broertje in de regio, met een ‘huisje-boompje-beestje’ sfeer op de tribunes van de BayArena. Clubs als 1. FC Köln en Borussia Mönchengladbach trekken consequent een breder voetbalpubliek, al kan dat natuurlijk ook te maken hebben met het aantal inwoners van de respectievelijke steden en de capaciteit van hun stadions. Toch zijn er manieren waarop Bayer 04 Leverkusen een breder publiek kan aantrekken in de regio. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn door het creëren van een andere supporterscultuur in het stadion, maar ook door het investeren in herkenbare gezichten. Denk bijvoorbeeld aan het terughalen van oud-spelers, het aantrekken van Duits (jeugd)internationals of sterspelers van andere Duitse clubs. Een andere manier om het aanzien binnen de Bundesliga te vergroten is de aanstelling van een voormalig boegbeeld van de nationale ploeg als oefenmeester. Michael Ballack en Philipp Lahm worden genoemd als de voornaamste kandidaten.

Simon Rolfes begrijpt de vernietigende conclusie van de enquête onder Duitse voetballiefhebbers: “Sinds mijn eerste wedstrijd voor de club zijn we er niet in geslaagd om structureel door te groeien naar het niveau van Bayern München. We hebben in de afgelopen jaren onvoldoende begrepen wat de waarde van spelers als Zé Roberto, Michael Ballack, Lúcio, Dimitar Berbatov, Arturo Vidal, Renato Augusto, Emre Can, Heung-Min Son, Chistoph Kramer, Bernd Leno, Benjamin Henrichs, Julian Brandt en Kai Havertz betekent voor een club als Bayer Leverkusen. Kijk, we zullen nooit een club worden die spelers van dat kaliber voor hun volledige carrière kan behouden. Maar we zullen beter moeten worden in het creëren van een omgeving waarin dat soort spelers voor de club blijven spelen tot er ook in teamverband succes wordt behaald”.


Hans-Jörg Butt, Bernd Schneider, Lúcio, Michael Ballack, Carsten Ramelow, Zé Roberto, Oliver Neuville… De namen spreken wellicht voor zichzelf, maar deze selectie staat voornamelijk bekend om de dramatische manier waarop ze in een kort tijdsbestek drie hoofdprijzen verspeelden in het seizoen 2001/2002.

2 likes

Denk dat voor een club als Bayer Leverkusen het erg lastig gaat worden om Duitse A-internationals aan te trekken, die tekenen in de regel voor de absolute top. Voor jeugdinternationals kan je wel erg aantrekkelijk zijn, al is de vraag of die dusdanig veel aantrekkingskracht hebben op de (toekomstige) fans. Oud-spelers terughalen is een optie maar welke spelers zijn realistisch en voegen wat toe aan het elftal? Ik las dat Tah zn contract heeft verlengd en Wirtz tot minstens 2023 wil blijven dus dat is in elk geval al positief. Denk dat het meest realistische beleid is om bij andere Duitse clubs de uitblinkers weg te halen zoals eerder ook gebeurd is met oa Calhanoglu, Volland en Son is gebeurd. Dat aangevuld met goede scouting in België, Frankrijk en ook wel Zuid-Amerika.

1 like

Altijd een beetje net niet club. Hopelijk bij jou net wel.

1 like

Duitse voetballiefhebbers reageren cynisch op ambitieuze woorden van Simon Rolfes
De sportief directeur van Bayer 04 Leverkusen heeft zich in een spraakmakend interview met Bild ambitieus uitgelaten over de toekomst van de club. ‘We hebben geleerd van het recente verleden’, aldus Simon Rolfes. ‘Julian Brandt en Kai Havertz besloten om de club te verlaten op een moment waarop we dachten door te kunnen groeien richting het niveau van clubs als Borussia Dortmund. Hun vroegtijdige vertrek heeft ervoor gezorgd dat we een stap terug hebben moeten doen. In de afgelopen maanden hebben we als bestuur kritisch gekeken naar onze rol in die periode. Uiteindelijk zijn we er niet in geslaagd om die jongens te overtuigen van het sportieve project en dat mogen we onszelf aanrekenen’.

‘Wat we anders hadden moeten doen? Dat is een lastige vraag, maar we zijn als bestuur tot de conclusie gekomen dat we meer ambitie hadden moeten tonen op de transfermarkt. Julian Brandt en Kai Havertz zijn in mijn ogen spelers van de buitencategorie en we zijn er als bestuur niet voldoende in geslaagd om een elftal om hen heen te bouwen. Florian Wirtz geeft ons een nieuwe kans om te bewijzen dat we geleerd hebben van onze fouten uit het verleden. Afgelopen zomer heeft hij een contract getekend tot de zomer van 2026, dus het is aan ons om te laten zien dat de club aan het einde van zijn contract is doorgegroeid tot een structurele uitdager van Bayern München. Daarin hebben wij de volledige steun van onze hoofdsponsor’.

Enkele dagen na de publicatie van het interview kon Simon Rolfes echter rekenen op cynische reacties van het Duitse voetbalpubliek: ‘Bayern München versterkt zich met Julian Nagelsmann en Dayot Upamecano. Borussia Dortmund behoudt Erling Braut Håland voor de club en haalt Donyell Malen weg uit Eindhoven. En wat doet het “ambitieuze” Bayer Leverkusen? Ze verkopen hun sterspeler voor een miljoenenbedrag aan een Engelse club’.

Moussa Diaby
In navolging van Niklas Lomb (SpVgg Greuther Fürth), Timothy Fosu-Mensah (Ajax), Daley Sinkgraven (Olympique Lyon) en Lucas Alario (Valencia CF) vertrekt Moussa Diaby voor maar liefst €80,000,000 naar Arsenal.