Manager Story - FC Barcelona

Joan Laporta keert na 10 jaar terug als voorzitter van FC Barcelona

woe 01 juli 2020

Joan Laporta wordt de “nieuwe” voorzitter van voetbalclub FC Barcelona. De 58-jarige advocaat was eerder al voorzitter van de Catalaanse topclub tussen 2003 en 2010. Hij volgt Josip Bartomeu op die eind vorige maand onder grote druk opstapte nadat hij van de club een puinhoop had gemaakt.

Al vrij snel nadat de stembusgang gedaan was, werd duidelijk dat Joan Laporta, een adept van Johan Cruijff, aan een tweede ambtstermijn als Barça-voorzitter zou mogen beginnen.

Hij zette eerder al de lijnen uit bij de Catalaanse grootmacht tussen 2003 en 2010. Onder zijn leiding pakte de club in 2009 de befaamde “sextuple”, met Pep Guardiola als coach langs de zijlijn.

FC Barcelona is ondertussen een ploeg in (financiële) crisis en daar wil Laporta maar wat graag komaf mee maken. Te beginnen met de contractverlenging van sterspeler Lionel Messi. “Waarom zou ik daarmee wachten, als dat vandaag nog kan”, zei hij meteen nadat duidelijk werd dat hij opnieuw voorzitter zou worden.

De overwinning van Laporta is ook goed nieuws voor huidig Barça-trainer Ronald Koeman. Laporta zei al dat Koeman “zijn trainer” is.

Laporta wint met 54% van de stemmen

Laporta, een 58-jarige advocaat, kreeg vandaag tijdens de verkiezing veruit de meeste stemmen van de 110.000 stemgerechtigde “socio’s” achter zijn naam.

Hij versloeg ondernemer Victor Font en voormalig directeur Toni Freixa met ruim verschil. Laporta kreeg 54,28 procent van de stemmen, goed voor zo’n 30.000 stemmen. Font eindigde als tweede met 29,9 procent van de stemmen, voor Freixa (8,58 procent).

55.611 van de 110.290 socio’s brachten uiteindelijk hun stem uit. Dat kon ofwel in een stembureau in de Catalaanse hoofdstad, ofwel - voor de eerste keer in de clubgeschiedenis - per post.

3 likes

Succes met Barça. Nu definitief afscheid nemen van het afgelopen seizoen en de vernedering in de CL tegen FC Bayern

1 like

‘Faillissement dreigt voor FC Barcelona’

14 juli 2020

Als FC Barcelona niet snel spelers gaat verkopen, dan komt de Catalaanse topclub in september al in grote betalingsproblemen. Dat meldden diverse Spaanse media. De inkomsten van Barça zijn gekelderd door de coronacrisis, met name doordat bij de wedstrijden geen toeschouwers aanwezig zijn.

Volgens de media zijn de spelers en hun zaakwaarnemers op zoek naar nieuwe clubs. De inzet van FC Barcelona is ongeveer een bedrag van 500 miljoen euro. De deadline tot dit bedrag te komen is op 31 augustus.

Het salaris van sterspeler Lionel Messi zou een extra complicatie met zich meebrengen. De Argentijn, die deze zomer eigenlijk wegwilde bij de club, maar vanwege een clausule in zijn contract toch moest blijven, zou recht hebben op een enorme bonus.

Joan Laporta, de baas van FC Barcelona na het aftreden van voorzitter Josep Bartomeu, beaamde dat er geldzorgen zijn. “Onze belangrijkste focus ligt op de financiën. De pandemie heeft Barcelona bijzonder hard getroffen. De club is afhankelijk van de toeschouwers en al deze inkomsten gaan verloren”, zei hij.

De vraag is dus wie er vertrekt in Camp Nou.

Probleem is wel dat de spelers met de hoogste transferwaarden ook het meeste geld binnenbrengen aan recettes, merchandise, media-inkomsten. Zonder iemand als Messi presteert Barça minder en ontvangt het als club minder prestatie-inkomsten uit La Liga en Champions League; dus het is een dubio voor grote clubs om juist afstand te doen van de sterspelers.

Ik zou wat breedtespelers laten gaan en bijvoorbeeld een salarisplafond introduceren voor nieuwe spelers. Een ervaren as houden en dan bouwen met nieuwe spelers onder dit salarisplafond, aangevuld met een lading jeugdspelers.

Nu definitief afscheid nemen van het afgelopen seizoen en de vernedering in de CL

Nu definitief afscheid nemen van het afgelopen seizoen en de vernedering in de CL

snaptube vidmate