Manager Story | Mijn Thuisclub | Wisła Kraków

Nou, tijd voor iets anders…
Het is de toekomst, we zijn in de zomer van 2020

Voor de meesten een weinig tot de verbeelding sprekende club of competitie…,
maar voor mij is het mijn THUISCLUB

(lees de lange én op waarheid gebaseerde inleiding)

DANIEL MARZEC BEGINT THUIS BIJ WISŁA
In de eerste 10 jaar van deze eeuw was Wisła Kraków de dominante voetbalclub in Polen en tevens de enige Poolse club die weleens in deze periode in Europees verband wist te overwinteren. In 2011 kwam Wisła dankzij de Nederlandse lichting (manager Stan Valckx, hoofdtrainer Robert Maaskant en spelers als Kew Jaliens, Michael Lamey en Nourdin Boukhari) aan haar 14e landstitel, nog steeds een record. Dat was tot nu toe ook de laatste. De club raakte eerst sportief in verval met nooit meer een betere eindpositie dan vijfde en twee jaar geleden kwam de club ook financieel aan de rand van de afgrond.

Financiële problemen

Wisła was tussen 1998 en 2017 een Naamloze Vennootschap (net zoals de AFC Ajax NV). In 2016 kwam de grootaandeelhouder echter in financiële problemen en daarmee ook de voetbalclub. Vanaf 2017 was de club het speelkindje van een zakenpersoon die een online gokbedrijf bezitte. Die werd beschuldigd van belangenverstrengeling, corruptie en fraude, zodat de persoon de club plots liet vallen, inmiddels diep in de schulden. De voetbalbond trok net voor kerst 2018 de proflicentie van Wisła in.
De afgelopen 10 seizoenen van Wisła Kraków

Jakub Błaszczykowski redt de club

Uiteindelijk werd de club gered door ex-Borussia Dortmund speler Jakub Błaszczykowski. Deze kwam begin 2019 gratis en voor niks weer uit voor Wisła en leende de club het benodigde geld om in ieder geval het seizoen af te maken. Medio 2019 vormden Jakub Błaszczykowski, lokale IT-zakenman Jacek Królewski en de Stichting Fans van Wisła Kraków het driekoppige bestuur van de nieuwe organisatie.

Sportieve malaise houdt aan

De snelste oplossing voor de financiële problemen zouden een prijs of kwalificatie voor Europees voetbal zijn. Onder trainer Maciej Stolarczyk kwam de club aan het begin van afgelopen seizoen echter in degradatienood. Uiteindelijk trok interim-trainer Artur Skowronek de club naar de bovenste helft van de stand en dus naar de kampioensronde, maar de club bleef ver verwijderd van Europees voetbal en dus meer financiële speelruimte. Maar inmiddels lijkt een oplossing gevonden!..
Eindstand Poolse Ekstraklasa 2019-2020 (gesimuleerd)

Opnieuw een Marzec

Daniel Marzec (39) stapt in als hoofdtrainer. Het wordt zijn eerste klus en hij doet het voor niet veel meer dan een onkostenvergoeding en daarmee helpt hij de club ietwat uit de brand.
Zijn familie is namelijk hartstochtelijk verbonden aan de club. Zijn oom Dariusz is een ex-speler van Wisła (1989-1997) en is later ook scout, jeugdtrainer en zelfs hoofd opleidingen bij de club geweest (2004-2015). Hij staat in Polen vooral bekend als de ontdekker van Jakub Błaszczykowski en haalde hem in 2005 naar Wisła Kraków toe, alvorens hij een stervoetballer werd bij Dortmund, Wolfsburg en Fiorentina. “En nu is de cirkel dan rond: opnieuw gaat een Marzec met Błazczykowski in zee om deze club naar een hoger plan te helpen”, zegt de neeft van oom Dariusz.
Daniel begon bij de club in 2010. “Ik werd destijds door de club via mijn oom gevraagd om de Nederlandse lichting een beetje wegwijs te maken in de stad en ze een beetje basis-Pools te leren. Toen die allemaal weer verdwenen waren in 2013 bleef ik aan de club verbonden, net zoals mijn oom als jeugdtrainer en zo ben ik langzaam de ladder gaan stijgen binnen de club.

Weinig spelers, weinig geld

De uitdaging zit voor Daniel Marzec allereerst in het op peil krijgen van de selectie. Van de 26 selectiespelers van vorig jaar, zijn er nog maar 11 over. "Drie waren er huurlingen, drie zijn gestopt vanwege een hoge voetballeeftijd en zes zijn transfervrij vertrokken. Slechts aan drie vertrekkende spelers hebben we een vergoeding overgehouden.
"Er is nu wel wat speelruimte gekomen, omdat de salarispost voorlopig aanzienlijk lager ligt. Maar we zullen voornamelijk spelers transfervrij of via huur op de kop moeten tikken. Gelukkig beschikt de club over een prima scoutingsapparaat en jeugdopleiding. Dus er zal ook wel wat jonge aanwas bij komen", knipoogt een positief ingestelde hoofdtrainer, refererend naar zijn eigen familielid.
Toch is de uitdaging enorm. Het voortbestaan van de club is inmiddels verbonden aan sportief succes en de financiële beloning die daarbij komt kijken: “Europees voetbal is een must. In Polen betekent dat top 3 in de competitie, of de beker zien te winnen. Dat is het doel voor het komende seizoen. Daarna zou de begroting omhoog kunnen en zo hopen wij Wisła uit het slop te trekken. Dat is de doelstelling van de club, dat is de toewijding van mijn familie en dat is de uitdaging voor mezelf!
2 likes

Razend enthousiast om deze te volgen, Poolse competitie is eens iets anders en dat er veel persoonlijk in zit maakt het extra interessant om te lezen.

Bouwen aan een nieuw team
De weg omhoog lijkt een onmogelijke klim voor Marzec en de zijnen, nadat 15 van de 26 spelers uit het vorige seizoen de club inmiddels hebben verlaten.

Van Wisła Kraków vertrokken spelers

Het nieuwe Wisła is gestoeld op een nieuwe generatie zelfopgeleide, zgn. home grown spelers. Allereerst spits Aleksander Buksa (17, POT 77), de jongste doelpuntenmaker ooit in de historie van de Poolse Ekstraklasa. Hij wordt ondersteund door een klassieke tien, Kamil Wojtkowski (22, POT 76). Rots in de branding moet Dawid Szot (19, POT 75) worden, een Poolse Matthijs de Ligt, zeg maar. Polen staat in het algemeen naast Robert Lewandowski voornamelijk bekend om haar goede doelmannen en het jongste exponent hiervan is (door FIFA 20 in de academie gegenereerde) Patryk Woźniak (18, POT 91), die nu al de best beoordeelde keeper in de Poolse competitie is.

Ondersteuning oude garde

Het talent van dit jonge stel moet worden uitgebalanceerd met de ervaring van oudere, trouwe Wisła spelers. De bekendste is mede-eigenaar van de club, aanvoerder en rechtervleugelspeler Jakub Błaszczykowski (34, OVR 72), die naarmate hij ouder wordt steeds meer linies terug aan het schuiven is, zodat hij nu meer als rechtervleugelverdediger speelt. Andere dertigers vinden we ook in de defensie: Łukasz Burliga (32, OVR 66) en Maciej Sadlok (31, OVR 69). Burliga is de enige overgebleven speler die het kampioenschap onder Robert Maaskant uit 2011 nog heeft meegemaakt.

Buitenlanders

Noemenswaardige buitenlanders zijn aanvallende middenvelder Giorgiy Zhukov (25, OVR 70) uit Kazakhstan, de Albaanse controleur Vullnet Basha (29, OVR 68) en de Montenegrijnse alleskunner Vukan Savićević (26, OVR 68).
Wisła kijkt traditiegetrouw vaak in de Spaanse tweede divisie rond en heeft hierdoor ook een behoorlijk netwerk opgebouwd in Latijns-Amerika. Één van de laatste exponenten hiervan is de Braziliaanse middenvelder Jean Carlos (24, OVR 66) die een jaar geleden overkwam van Granada.

Wisła Academie

De jeugdopleiding heeft naast de eerder genoemde doelman Woźniak nog wat pareltjes klaargestoomd, bijvoorbeeld de inmiddels reserve-keeper geworden Dariusz Jankowski (18, 67-81). Mocht de veelbelovende spits Buksa weg worden gehaald bij het bescheiden Wisła, dan is zijn opvolger reeds paraat. Met 2.02 meter is Bogdan Barań (17, 60-83) een dodelijke stormram in wording (Barań betekent ook daadwerkelijk ram). En op de linkervleugel zullen Piotr Adamczyk (17, 63-83) en Andrzej Zalewski (18, 61-81) met elkaar gaan concurreren, tenzij Daniel Marzec erin slaagt nieuwe gezichten naar het Reyman Stadion te halen.

Scouting

Daniel Marzec zal hoogstwaarschijnlijk goed gebruik maken van zijn Nederlandse netwerk. “We zien de laatste jaren dat sommige spelers uit de middenmoot van de Eredivisie het proberen in de top van kleinere competities zoals die van Polen. Daar moeten ook wij op inspelen”, vindt de nieuwe manager. In Polen spelen bijvoorbeeld Mickey van der Hart (doelman van landskampioen Lech Poznań), Pelle van Amersfoort (aanvaller bij stadsrivaal Cracovia) en Marko Vejinović (aanvoerder bij Arka Gdynia) die via AZ, Heracles, Vitesse, Feyenoord en opnieuw AZ uiteindelijk in Polen terecht kwam.
En op dezelfde manier moeten we gebruik maken van ons Latijns-Amerikaanse netwerk, maar bijvoorbeeld ook Duitse spelers met Poolse achtergrond; die zijn er zat en sommigen spelen liever voor een prijs in Polen, dan op een lager niveau in Duitsland. Hier zijn ze sneller basisspeler en is de route richting Europees voetbal korter”, argumenteert Marzec. “Misschien zijn we in Centraal-Oostelijk Europa niet leidend qua voetbal maar inmddels wél qua levensstandaard en dat is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor spelers uit nog kleinere landen als Letland, Litouwen, Slowakije, of de Balkan. Of spelers van buiten, die een ingang nodig hebben tot Europa. Daar moeten wij het van hebben.
1 like

WISŁA PRESENTEERT ONVERWOESTBARE KUBICKI

Wisła Kraków heeft haar eerste versterking voor het seizoen 2020-21 binnen. Middenvelder Jarosław Jarek Kubicki komt transfervrij over van Lechia Gdańsk. “Jarek is onverwoestbaar en in staat om in hoog tempo om te schakelen. Met een speler als hij zullen wij in staat zijn met meer pressie te spelen, omdat we weten dat er een razendsnelle stofzuiger aan onze kant de boel staat op te vegen.” Kubicki staat bekend om zijn grenzeloze uithoudingsvermogen. (Na één seizoen heeft hij een uithoudingsvermogen van 98.)
Kubicki komt oorspronkelijk uit het westen van Polen uit de stal van Zagłębie Lubin waar hij van 2014 tot medio 2018 speelde en met de club de 1. Liga won en promoveerde naar de Ekstraklasa. De afgelopen twee seizoenen kwam de jeugdinternational uit voor Lechia Gdańsk. Wisła Kraków profiteert vanwege het feit dat Lechia Gdańsk zelf in de financiële problemen zit, waar Wisła nu langzaam uit probeert te komen.
De stats van Jarosław Kubicki

Leuk om te zien dat er ook stories gestart worden in de minder bekende competities. Ben zelf helemaal niet thuis in de Poolse voetbalwereld dus ik ga dit verhaal zeker volgen. Interessante start alleszins!


DE HISTORIE VAN HET POOLSE CLUBVOETBAL
Iedereen die voetbal lief heeft houdt de topcompetities goed bij en wat dat betreft ligt de Benelux ook nog zeer gunstig, tussen buurlanden Duitsland, Frankrijk en Engeland. Een aantal voorname spelers uit de Benelux spelen bovendien in Mediterraanse toplanden als Spanje en Italië.
Maar ten oosten van Berlijn houdt het op; het is alsof het communistische oostblok nooit is opgehouden te bestaan in 1989. “Je gaat toch niet naar Oost-Europa…”, hoor je dan vaak. Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië; misschien leuk voor een stedentrip, maar voetbal? Nee, bedankt. Daarom is het misschien handig om je eens bij te praten over het Poolse clubvoetbal. Want zo armzalig als het lijkt, was het tot de eeuwwisseling helemaal niet.
Polen is een land, zeven keer groter dan Nederland, met bijna 40 miljoen inwoners en sinds EURO 2012 hebben alle prominente clubs in het land goede stadions, goede infrastructuur en perfecte omstandigheden voor voetballers. Het zou dus op het niveau van Nederland moeten kunnen acteren. En als niet Nederland, dan kjiken we waar de cultureel gelijke landen zich bevinden op de UEFA ranglijst: Oekraine staat 10e, Tsjechië 15e, Servië 19e en Kroatië 20e. Waarom staat Polen niet in de Top 20?

Gelijke trends Nederland en Polen

De trends laten zien dat tot de eeuwwisseling, Nederland en Polen een vrij identieke weg bewandelen, met het verschil dat in het westelijke Nederland veel meer middelen beschikbaar waren dan in het oostelijke Polen.
Begin jaren '70 was Polen (net als Nederland) in een eerste Gouden periode beland. Legia Warschau kwam in 1970 (halve finale) en 1971 (kwartfinale) ver in wat nu de Champions League zou heten. Ook Ruch Chorzów (1975) en Wisła Kraków (1979) haalden de kwartfinale, terwijl Widzew Łódź in 1982 zelfs de halve finale bereikte. In die jaren was het Poolse nationale elftal een prominent team met twee derde plaatsen op de wereldkampioenschappen van 1974 en 1982.
Na een dipje in het midden van de jaren '80 en de strijd om zich los te maken van het communisme en de Sovjet Unie, was in de jaren '90 Legia Warschau in 1991 halve finalist in het Europese toernooi voor bekerwinnaars en kwartfinalist in de Champions League van '96. Het jaar erop kwalificeerde kampioen Widzew Łódź zich gewoon voor de groepsfase (destijds slechts zestien deelnemende teams). De Poolse kampioen draaide gewoon mee, met hier en daar een uitschieter naar boven, eigenlijk net zoals de prominente clubs uit Nederland.

Dalende trend tot nu

Maar daarna was het gedaan met de noemenswaardige prestaties. Sterker nog, Poolse clubs gingen aanzienlijk slechter presteren dan andere clubs uit de regio: daar waar Oekraiense clubs, Slavia Praag, Steaua Bucharest of Dinamo Zagreb zich hier en daar nog lieten zien, waren de Poolse clubs vrijwel onzichtbaar. Met hier en daar enkele lichtpuntjes in de Europa League. De Champions League bleek echter twee decennia lang onhaalbaar.
Wisła vocht zich in 2002 naar de laatste 16 van wat nu de Europa League is, ten koste van Parma en Schalke. Tijdens de twee seizoenen erna was de weg naar de Champions League echter twee keer geblokkeerd door Barcelona, hoewel het de Catalaanse grootmacht eenmaal versloeg met 1-0 en eens in Camp Nou brutaal met 3-2 de leiding nam (3-4 nederlaag). Een derde achtereenvolgende keer liep Wisła Champions League deelname mis tegen Panathinaikos op uitdoelpunten. Maar het overwinterde wel weer in de Europa League in 2006, iets wat Lech Poznań ook lukte in 2009 en 2011 en opnieuw het Wisła Kraków van Robert Maaskant in 2012.
Maar in de afgelopen jaren is het alleen nog Legia dat wat gedaan krijg in Europa. In 2015 kwam het door de groepsfase van de Europa League en werd het na overwintering afgestopt door Ajax. In 2016 kwalificeerde het zich eindelijk als eerste Poolse club in 20 jaar voor de groepsfase Champions League en dankzij een 3-3 tegen Real Madrid en 1-0 winst tegen Sporting Lissabon werd het derde in de groep. Maar na de winter werd het begin 2017 opnieuw afgestopt door Ajax in de Europa League. Dat was het laatste wapenfeit van een Poolse club in Europa.

Geen geld, geen beleid

In Oekraine wordt er veel geld gepompt in een aantal voetbalclubs; groot industriëlen die een aanzienlijk deel pompen in de plaatselijke voetbaltrots. Zo zijn Dynamo Kyiv en Shakhtar Donetsk vrij bekende namen, terwijl ook Dnipro en Metalist ver zijn gekomen in de Europa League. Clubs als Slavia Praag, Dinamo Zagreb en Cluj voeren steeds beter beleid en worden zo steeds stabielere clubs.
In Polen ontbreken beide: geen geld en geen beleid. Lech Poznań en Wisła Kraków hebben degelijke opleidingen, maar de rest trekt iedere keer een blik derderangs buitenlanders open die ze proberen voor zoveel mogelijk geld te verkopen. Het stappenplan zou moeten zijn: het genereren van geld, daarna het opzetten van een beleidsplan of filosofie, alvorens dit op het veld te kunnen uitvoeren. Maar omdat het geld nooit terug wordt gepompt in betere spelers dan dat er zijn verkocht (vaak ook vanwege de corruptie en het kortetermijndenken van bestuurders), hangen de meeste clubs dus nog steeds rondom die eerste te nemen stap: geldcreatie.

De weg terug omhoog

Heel langzaam zien we een bewustwording in de grotere steden: Legia (Warschau), Lech (Poznań), Wisła en Cracovia (Kraków) voeren allemaal steeds verstandiger beleid in de hoop het algemene niveau van het Poolse clubvoetbal omhoog te tillen. Tegelijkertijd zien we een aantal sterke regioclubs vormen, zoals Pogoń (Szczecin), Zagłębie (Lubin), Korona (Kielce) en Jagiellonia (Białystok) die prima kunnen functioneren als feeder clubs, zoals in Nederland dat ook een beetje het geval is.
De Poolse voetbalbond heeft daarbij ook de competitieopzet aangepast, waarbij na een reguliere competitie van 16 teams / 30 speelronden de teams worden opgesplitst in twee helften (een kampioensronde en een degradatieronde) waarbij de teams in hun helft elkaar nog eenmaal treffen (zeven extra wedstrijden). De filosofie eracher is gelijk aan die van België door teams meer op eigen niveau te laten spelen. Voorlopig heeft het dus nog niet het gewenste effect gehad, want de prestaties internationaal zijn nog niet veel verbeterd.
Een Poolse voetbalclub die zich plaatst voor de groepsfase van een door UEFA georganiseerd Europees voetbaltoernooi, ziet zijn seizoen als geslaagd. Overwintering staat bij wijze van spreken gelijk aan het winnen van de Champions League. Voor Wisła is het echter eerst zaak zich te kwalificeren voor de voorrondes van een Europees toernooi, iets wat al tien jaar niet gelukt is.
1 like

Knap stukje geschiedenis!! Leest fijn en is ondanks dat het een lang stuk is zeer boeiend!

1 like

Mooi om volgen!
Ik heb Świętek nog als trainer gehad,die had daar blijkbaar ook een verleden,prachtige mens,mooie voetballer!
Dit even terzijde,:grinning:

2 likes

Mooie story! Gave keuze clubkeuze ook. Ken Wisla van de wedstrijd(en) tegen FC Twente en het Poolse voetbal door de knettergekke, maar fanatieke, supporters. Mooi ook het inzicht dat je geeft in de club en de competitie. Ga deze volgen.

1 like

Thanks iedereen; dat is het voordeel van een onbekende club en competitie: het is dermate onbekend dat je alles dient uit te leggen, waardoor het vanzelf een verhaal wordt. Alleen de hoeveelheid tekst al…

LEEGSTROOM WISŁA ZET DOOR

Juni 2020,

Ondanks de komst van Jarek Kubicki, is het nog altijd zo dat bij Wisła Kraków meer spelers vertrekken dan binnenkomen. In de afgelopen week heeft Wisła opnieuw afscheid moeten nemen van vier spelers, waardoor thans alleen Jakub Błaszczykowski, Łukasz Burliga, Maciej Sadlok en Kamil Wojtkowski als enige vier spelers overblijven die vorig jaar om deze tijd ook al deel uitmaakten van de A-selectie. Tussendoor kwamen aankoop Giorgiy Zhukov binnen, alsmede tien jeugdspelers doorstromen en dus kort geleden middenvelder Kubicki. Met andere woorden, de huidige A-selectie telt slechts zestien spelers.

Bij Wisła vertrokken spelers

Savićević was lang geblesseerd, terwijl Niepsuj weinig speelde. Maar het vertrek van Jean Carlos als vaste, creatieve invaller en met name Vullnet Basha vallen zwaar. Basha was drie seizoenen actief in het Reyman Stadion en de groepsleider voordat Błaszczykowski de gelederen kwam versterken.

Manager Daniel Marzec vindt het echter wel belangrijk te benadrukken dat de ruim drie miljoen Euro die hiermee zijn verdiend, nu wel direct in het transferpotje verdwijnt: “We gaan zien hoe we dit geld kunnen besteden. Nog altijd mikken we op een aantal transfervrije overeenkomsten, waarbij we dus alleen tekengeld en salariskosten afschrijven. Heel misschien halen we hier één of twee spelers van enige kwaliteit mee binnen. Het blijft puzzelen.”


WISŁA KRAKÓW STRIKT VIER TRANSFERVRIJE SPELERS

Voorseizoen

"Het is uitermate lastig om spelers te halen die passen in het plaatje, betaalbaar en welwillend zijn", sprak manager Daniel Marzec, "maar we hebben er vier gevonden en we zijn uitermate content met hun komst."
Allereerst huurt Wisła Kraków doelman :poland: Kamil Grabara (21) van Liverpool. Hij moet de concurrentie aan met één van de grootste keeperstalenten op de Europese velden, Patryk Woźniak. Grabara werd in het seizoen 2018-19 verhuurd aan het Deense AGF en speelde afgelopen seizoen op het Engelse tweede niveau, The Championship bij Huddersfield Town.
Op voorspraak van landgenoot Giorgiy Zhukov komt de transfervrije :kazakhstan: Alexander Merkel (28) van Heracles over. Merkel is een nakomeling van zogeheten Aussiedler - Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog in het Oostblok of zelfs de Sovjet Unie terecht kwamen. Merkel is geboren in Almaty, Kazakhstan en komt als international voor dat land uit. Merkel trok op vroege leeftijd echter terug naar Duitsland en genoot zijn jeugdopleiding bij VfB Stuttgart en AC Milan. Na omzwervingen bij o.a. Genoa, Bochum, Admira Wacker en Heracles in 2018, strijkt hij nu neer in het zuiden van Polen.
Vanuit New York komt Costaricaan :costa_rica: Rónald Matarrita (25). De linksback speelde tot 2016 in eigen land voor Alajuelense, wanneer hij een transfer verdiende naar New York City FC in de Amerikaanse MLS. Matarrita zocht naar een manier om voet aan de grond te krijgen in Europa. “Met deze club hoop ik me te plaatsen voor Europees voetbal, daar me te laten gelden en daarna door te groeien naar grotere competities in Europa.”
En tenslotte, ook uit de Amerikaanse MLS, Hongaar :hungary: Daniel Sallói (23) van Sporting Kansas. Deze veelzijdige aanvaller werd in 2016 door Kansas van het Hongaarse Ujpest overgenomen. In zijn eerste twee jaren werd hij terug uitgeleend aan Hongaarse teams Vasas en Gyirmót, maar de afgelopen twee en een half seizoen kwam hij uit voor de ploeg uit het hart van de Verenigde Staten. Ook Sallói is naar Polen gekomen om zich weer te laten gelden op de Europese velden, alvorens een mooie stap omhoog te maken.
“Met deze twintig spelers gaan we het seizoen in. Mogelijk volgen er nog wat mutaties in Augustus, maar in kwalitatief opzicht is onze selectie op peil, hoewel hij relatief klein is met slechts een twintigtal spelers. Maar ik reken erop dat we de boel heel houden en dan hebben we een voor Poolse normen hoogwaardige groep bijeen”, aldus een optimistische beginnende manager.

Mooie start van je story! Merkel bij Heracles altijd wel een leuke speler gevonden, type wat de lijnen op het middenveld uit kan gaan zetten. Ben benieuwd hoe de mix van jeugd en transfervrije spelers elkaar weet te vinden in het veld en of je voor Europees voetbal kan gaan.

Grabara en Sallói heb ik beiden al eens in een team gehad bij een carrière. Grabara is een goede doelman en natuurlijk Pools, dat maakt het helemaal mooi. Sallói speelde voor mij in een soort ‘Cristiano Ronaldo-achtige rol’ bij Hannover 96. Is natuurlijk relatief lang voor een linksbuiten en heeft een goede trap.


WISŁA KRAKÓW VERLIEST PUNTEN DOOR SCHWALBE
Wisła Kraków - Wisła Płock 1:1 (0:0)
Een valse start voor Wisła Kraków. Het team van Daniel Marzec maakte duidelijk een onwennige indruk. Niet op elkaar ingespeelde spelers die desondanks het beste ervan probeerden te maken. In de tweede helft leek dat in het Reyman Stadion goed af te lopen voor de thuisspelende ploeg, met een goal van invaller Piotr Adamczyk, die de op links hangende nieuwkomer Daniel Sallói afloste.
Maar enkele minuten voor het einde ging een andere nieuwkomer in de fout volgens de schidsrechter. Linksback Rónald Matarrita ging het duel aan met de Ierse spits van Płock, Cillian Sheridan. De hand van Sheridan ging naar het gezicht van Matarrita, waarna de Ierse spits zich afzette en naar de grond ging. In plaats van te fluiten voor een overtreding van de aanvaller, wees scheidsrechter Zachariasz Krzywicki naar de stip. Aanvoerder Dominik Furman faalde niet en trok de stand gelijk.
Een bittere pil. Je opent het seizoen in eigen huis, je komt voor te staan en je hebt de wedstrijd redelijk onder controle. Dan wil je de drie punten binnen slepen. Dat is niet gelukt en dat is zonde. In de Poolse competitie ben je relatief véél meer afhankelijk van je thuisresultaten dan elders, dus dan is dit wel een behoorlijke aderlating”, concludeerde Daniel Marzec, na zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer.
MERKEL KOPT WISŁA NAAR EERSTE ZEGE

24 July 2020: Zagłębie Lubin - Wisła Kraków 0:1 (0:0)

“Qua efficiëntie een uitermate goede wedstrijd van ons: één doelgerichte kans, één goal, drie punten”, analyseerde hoofdtrainer Daniel Marzec na afloop. “Maar eerlijk is eerlijk, we waren ietwat gelukkig, met name in de eerste helft waren we de mindere ploeg en hadden we op achterstand moeten geraken.”

Thuisploeg Zagłębie uit de West-Poolse stad Lubin, opende sterk en het was met name dankzij Wisła-goalie Patryk Woźniak dat er bij rust nog niet gescoord was. Wisła speelde ten opzichte van haar thuiswedstrijd in een vrij defensieve 4-5-1 formatie, met Daniel Sallói in de spits en Giorgiy Zhukov en aanvoerder Jakub Błaszczykowski die het veld breed dienen te houden.

Echter, in de tweede helft werd dit meer een 4-1-4-1. Hierbij werd Jarek Kubicki vervangen door spitsentalent Aleksander Buksa, schoof Sallói naar de positie van hangende linkervleugel, terwijl Zhukov nu samen met Kamil Wojtkowski het centrum van het middenveld bezette, in de rug gesteund door de landgenoot van Zhukov, de van Heracles Almelo overgekomen Alexander Merkel.

Het was Merkel die diep in de tweede helft de wedstrijd zou beslissen. Ondanks dominantie van Zagłębie raakten de spelers vermoeid en kwam er ruimte voor tegenaanvallen van de Krakause bezoekers. De fysiek imponerende Buksa week uit naar rechts, veroverde de bal en trok deze voor panklaar op het hoofd van Merkel, die de bal met kracht het net in kopte. Wisła heeft zodoende haar eerste drie punten binnen, dankzij een ietwat fortuinlijke, maar letterlijk koppige ploeg.

Nog iemand uit uit het oude FV tijdperk! Mooi om te zien dat oude tijden herleven. Ik blijf je volgen :slight_smile:

Yup. Wat Corona-verveling niet met iemand doet, hè…

Mooie story! Benieuwd naar het vervolg.
Vooral boeiend zoals meerdere al gezegd hebben, omdat het een onbekende competitie is voor vele.
Creatieve manier om toch je selectie beter te maken, en vooral aan te vullen!