Manager Story | Sparta Rotterdam

SPANGEN
01 juli 2022

Noorse nuchterheid moet Sparta Rotterdam naar de Nederlandse subtop leiden. Zo luidde de woorden van technisch directeur Gerard Nijkamp vanochtend in een bomvolle perszaal van Het Kasteel.

Met een 11e, 8e en 14e plek deed Sparta het de afgelopen 3 seizoenen niet onaardig in de Eredivisie. Toch verwacht de de 43-jarige Mika Helenius dat Sparta nog beter kan: “Binnen 2 seizoenen moeten wij Europees voetbal spelen. Door te vertrouwen op de jeugdopleiding en mijn visie als coach, is dat een realistisch doel.”

Gerucht gaat dat Helenius de beschikking krijgt over 6.5 miljoen euro om zijn doelen te realiseren. Namen als Eiting (CM / Volendam), Stankovic (GK / Volendam), Meerdink (SP / Jong AZ) en Schouten (CVM - Jong AZ) doen de ronde.

Mooie club. Mijn zwager is Spartaan en ik kan meestal wat duels mee pikken. Waarom kies je voor een andere manager dan Steijn?

Gekozen voor een fictieve manager om zo een eigen draai te geven aan het karakter.


Update #1
Voorbereidingsfase
De voorbereidingsfase zit erop. Het trainingskamp in Duitsland werd afgesloten met een drietal wedstrijden tegen respectievelijk VFB Stuttgart (2-4 verlies), Hertha BSC (2-0 winst) en VFL Bochum (3-2 winst). Grote man in de voorbereiding was rechtsbuiten Vito van Crooij, die met 3 doelpunten een belangrijk aandeel had in de twee winstpartijen.

Transfernieuws
:arrow_right: Carel Eiting (FC Volendam) / 24 jaar / CM / €2.5 miljoen
:arrow_right: Fedde de Jong (Jong AZ) / 19 jaar / CAM / €700.000
:arrow_right: Prince Aning (Borussia Dortmund II) / 18 jaar / LA / €1 miljoen
:arrow_left: Meijers (FC Famalicao) / 34 jaar / LA / €320.000
:arrow_left: Drakpe (Al Raed) / 20 jaar / CV / €650.000


Eiting - bij de fysieke keuring - dient de regisseur van het nieuwe Sparta te worden

Competitiestart
De eerste drie competitiewedstrijden zijn gespeeld. De seizoensouverture ging in eigen huis kansloos verloren tegen AZ (0-3). Daaropvolgend een winstpartij tegen Go Ahead Eagles en doelpuntrijk gelijkspel tegen Vitesse (5-5) met een hattrick voor De Guzman.

Speelronde 1: Sparta 0-3 AZ
Speelronde 2: Go Ahead Eagles 2-3 Sparta (:soccer: De Guzmán, :soccer: Eiting, :soccer: Fedde de Jong)
Speelronde 3: Sparta 5-5 Vitesse (:soccer::soccer::soccer: De Guzmán, :soccer:Lauritsen, :soccer: Van Crooij)

1
De Guzman na zijn hattrick tegen Go Ahead Eagles.

Seizoensstatistieken
Doelpunten
4 De Guzman
1 Fedde de Jong
1 Eiting
1 Van Crooij
1 Lauritsen

Assists
3 Lauritsen
2 Van Crooij
1 Vriends
1 Eiting
1 Verschueren

1 like

Update #2
Transfers
De laatste afrondende transfers van de zomer transferperiode 2022 zijn verricht. Aanvallende versterking werd bewerkstelligd met de komst van de Braziliaanse Pablo Felipe. Ook werd het verdedigende talent Julio Cesár Soler gehaald. Hij zal moeten duelleren met Aning voor de linksback positie. Daarmee is de transferperiode afgerond, nadat eerder Eiting, Fedde de Jong en Aning Sparta kwamen versterken. Daarmee komt het aantal inkomende transfers op 5.


18-jarige Braziliaanse spits Pablo Felipe bij zijn presentatie op Het Kasteel

:arrow_right: Pablo Felipe / 18 jaar / SP / €1.8 miljoen
:arrow_right: Julio Cesár Soler / 17 jaar / LA / €500.000
:arrow_left: Jason Meerstadt / / €500.000
:arrow_left: I. Kort / 22 jaar / €580.000

Sparta floreert tegen kleintjes, echte tests moeten nog volgen
Ontmoetingen tegen NEC, FC Groningen en FC Volendam stonden op het programma in de maand augustus. Ploegen waar Sparta op voorhand voldoende punten zou moeten pakken. En niets bleek minder waar na afloop. Allereerst werd er uit tegen Nijmegen met 2-3 gewonnen, dankzij een late winnende treffer van nieuwbakken middenvelder Fedde de Jong. Een week later werd een een ware masterclass gegeven in eigen huis tegen het dolende FC Groningen. Waar het na de eerste helft al 4-1 was, werd de einduitslag uiteindelijk bepaald op maarliefst 8-1. Wederom Fedde de Jong (2 treffers), maar ook Koki Saito (4 treffers) bleken goud waard voor de Spartanen tegen de Groningers. De maand augustus werd stijlvol afgesloten met een zakelijk 0-2 winst op FC Volendam. Wederom Fedde de Jong was het die pronkte op de scoringslijst.


Twee treffers van Lasse Schöne bleken onvoldoende om NEC te behoeden voor een verliespartij tegen Sparta

Speelronde 4: NEC 2-3 Sparta (:soccer: De Guzman, :soccer: Lauritsen, :soccer: Fedde de Jong)
Speelronde 5: Sparta 8-1 FC Groningen (:soccer::soccer::soccer::soccer: Saito, :soccer::soccer: Fede de Jong, :soccer: Eiting, :soccer: De Guzman)
Speelronde 6: FC Volendam 0-2 Sparta (:soccer: Fedde de Jong, :soccer: Auassar)

Stand
1 Ajax 6-18
2 PSV 6-16
3 Feyenoord 6-14
4 Sparta 6-13
5 Fortuna Sittard 7-13

1 like

Update #3
Sparta niet opgewassen tegen Nederlandse top
4 winstpartijen, 1 gelijkspel en 1 verlies zorgde ervoor dat Sparta na 6 wedstrijden in de Eredivisie op een fraaie 6e plek stond. De maanden september/oktober bleken echter andere van ander niveau met respectievelijk tegenstand van PSV, Emmen, FC Twente, Ajax en FC Utrecht. De wedstrijden tegen PSV bleek een waar doelpuntenfestijn. Tot aan het rustsignaal hielden beiden ploegen gelijke tred (3-3), maar in de tweede helft bleek PSV onder leiding van een sublieme Xavi Simons een flinke maat te groot voor Sparta (7-4). De Spartanen revancheerden zich de week daarop uitstekend met een klinkende 4-1 overwinning op Emmen door onder meer twee doelpunten van nieuwbakken Braziliaanse spits Pablo Felipe. Uit tegen FC Twente gingen beide ploegen lange tijd gelijk op, maar bleek een treffer in de 84e minuut van Van Wolfswinkel uiteindelijk de beslissende (1-0). De maand september werd afgesloten met een absolute topper in eigen huis tegen Ajax. Waar Sparta brutaal op een 2-0 voorsprong kwam - via doelpunten van Van Crooij en Pablo Felipe - was het Ajax dat er in de tweede helft een tandje bij deed. Mede dankzij doelpunten van Brobbey (2x) en Bergwijn wist Ajax met de drie punten naar huis te gaan. Uit tegen een gehavend FC Utrecht (drie schorsingen) liet Sparta wederom zien uitstekend mee te kunnen in de Nederlandse subtop. De Domstedelingen werden met 2-8 van de mat geveegd door de ploeg van de Noorse coach Helenius.

Daarmee toonde de maanden september/oktober dat Sparta in de middenmoot uitstekend meekan, maar tegen de absolute (sub)top nog een paar tandjes te kort komt. Met name verdedigend laat de ploeg van Helenius nog behoorlijk veel steken vallen (7 tegendoelpunten tegen PSV en 3 tegendoelpunten tegen Ajax): “Aanvallend staat het goed met Pablo Felipe als diepe spits en aanvoer vanaf de flanken met Saito en Van Crooij. Ook daarachter hebben we genoeg creativiteit met De Guzman en Eiting. De dynamiek tussen dit vijftal voorin is genieten geblazen. Toch moet ik ook kritisch zijn. In de omschakeling van aanval naar verdediging laten we. als collectief teveel steken vallen. Tegen grote clubs als Ajax en PSV wordt dat blootgelegd. Het is aan mij als coach taak om dit op te lossen. Wellicht door een verandering van het systeem”, aldus Helenius die daarmee mogelijk hint op een verandering van het 4-2-3-1 systeem tegen de grootmachten.


Huidige basiself en wisselspelers van Sparta

Uitslagen
Speelronde 7: PSV 7-4 Sparta (:soccer: Van Crooij, :soccer: De Guzman, :soccer: Felipe, :soccer: Eiting)
Speelronde 8: Sparta 4-1 Emmen (:soccer::soccer: Pablo Felipe, :soccer: Verschueren, :soccer: Fedde de Jong
Speelronde 9: FC Twente 1-0 Sparta
Speelronde 10: Sparta 2-3 Ajax (:soccer: Van Crooij, :soccer: Pablo Felipe)
Speelronde 11: FC Utrecht 2-8 Sparta (:soccer::soccer::soccer: Saito, :soccer::soccer: Pablo Felipe, :soccer::soccer: De Guzman, :soccer: Van Crooij)

Stand
1 PSV 12-29
2 Ajax 12-27
3 Feyenoord 12-27
4 FC Twente 12-27
5 AZ 11-23
6 Sparta 11-19

Zo, wat een uitslagen. Aan scorend vermogen geen gebrek bij jouw team. Hoe is Fedde de Jong voor jou? Word echt een grote denk ik.

Fungeert nu vooral als multifunctionele wisselspeler. Zowel op CAM (De Guzman) als SP (Pablo Felipe) kan die goed uit de voeten. 8 doelpunten gemaakt in 13 wedstrijden, waarvan voornamelijk invalbeurten.


Update #4
De Sparta trein dendert door
De maand november begon niet zoals verwacht voor de Spartanen met een onverwachte 1-2 nederlaag in eigen huis tegen RKC Waalwijk. Midweeks stond de Rotterdamse derby tegen Feyenoord op het programma. In een nieuw 5-3-2 systeem was het Jonathan de Guzman die de absolute uitblinker was met 3 doelpunten. Matchwinner bleek uiteindelijk Saito, die in de 91e minuut vanuit een vlijmscherpe counter de winnende 4-5 wist binnen te tikken. Later in de maand volgde overwinningen op Excelsior (4-3) en Cambuur (5-1) en een 2-2 gelijkspel tegen Fortuna Sittard.

Uitslagen
Sparta 1-2 RKC Waalwijk (:soccer: Van Crooij)
Feyenoord 4-5 Sparta (:soccer::soccer::soccer: De Guzman, :soccer: Saito en :soccer: Pablo Felipe)
Sparta 4-3 Excelsior (:soccer::soccer: Van Crooij, :soccer: Pablo Felipe, :soccer: De Guzman)
Fortuna 2-2 Sparta (:soccer: De Guzman, :soccer: Rosario)
Sparta 5-1 Cambuur (:soccer::soccer: De Jong, :soccer::soccer: De Guzman, :soccer: Van Crooij)

Stand
1 Ajax 16-39
2 AZ 16-36
3 FC Twente 17-36
4 PSV 16-35
5 Feyenoord 16-33
6 Sparta 16-29

Topscorers
16 De Guzman
13 Pavlidis
12 Van Wolfswinkel
12 Karlsson
11 Douvikas

Wat een ijshockey uitslagen zitten er tussen zeg. 4-5, 8-2, 7-4. Op welk niveau speel je? Misschien een idee om met sliders te werken

Tijdje hier niet geweest, deze is vooralsnog leuk en interessant.
De korbaluitslagen daargelaten, qua punten en positie zeer realistisch

Spelniveau aangepast na deze post van wereldklasse > legendarisch.


#Update 5
Europees voetbal lonkt voor Spartanen
Met een fraaie 6e plek in de Eredivisie ging Sparta de maand december in. Vlak voor de winterstop stonden wedstrijden tegen SC Heerenveen, Go Ahead Eagles (beker), FC Volendam en FC Groningen op het programma. Uit tegen Heerenveen was Sparta heer en meester. In Friesland zorgde doelpunten van Saito, De Guzman, Van Crooij en Eerdhuijzen voor een eenvoudige 1-4 overwinning. Wat volgde was een midweekse ronde voor de KNVB beker. In eigen huis bleek Sparta een flinke maat te groot voor Go Ahead Eagles. Mede dankzij een ontketende Pablo Felipe in de spits (4 doelpunten) wist Sparta met 6-2 te winnen en bekeren ze door naar de kwartfinales van het bekertoernooi, waarin ze het moeten opnemen tegen FC Twente. De voetbalmaand december werd afgesloten met zwaarbevochten 3-2 overwinning op FC Volendam en 2-4 overwinning op FC Groningen. Kortom, 3 overwinningen in de competitie en 1 bekerwinst in de meest succesvolle maand december ooit in de geschiedenis van Sparta.
1
Pablo Felipe wist 4x het net te vinden tegen Go Ahead Eagles in de KNVB beker

SC Heerenveen 1-4 Sparta (Saito :soccer:, De Guzman :soccer:, Van Crooij :soccer:, Eerdhuijzen :soccer:)
6-2 Go Ahead Eagles (Pablo Felipe :soccer::soccer::soccer::soccer:, Saito :soccer::soccer:)
Sparta 3-2 FC Volendam (De Guzman :soccer::soccer:, Van Crooij :soccer:)
FC Groningen 2-4 Sparta (Pablo Felipe :soccer::soccer:, Guzman :soccer:, Eerdhuijzen :soccer:)

Stand
1 Ajax 19-46
2 PSV 19-42
3 AZ 19-40
4 Feyenoord 19-40
5 FC Twente 19-38
6 Sparta 19-38

Wintertransferperiode
Met het ingaan van de korte winterstop is het wintertransferwindow geopend. Linksbuiten Koki Saito bleek onhoudbaar voor Sparta, aangezien het Saoedische team van Cristiano Ronaldo - El Nassr - ruim €5.8 miljoen neerlegde voor de Japanner. Als opvolger werd de Braziliaan Thiago Andrade overgehaald van New York City FC voor een schamele €1.25 miljoen. Met inkomende transfergelden van de vorige transferperiode staat de balans voor Sparta daarmee €6 miljoen in het groen, waarmee er nog voldoende ruimte voor versterking ligt.

3 x keer winst in de competitie en eentje in de beker, heel goed!

Ik heb het al eerder gezegd, maar enorm leuk dat de daadwerkelijke top 6 ook bij jou top 6 is, maakt het allemaal wat geloofwaardiger.