Manager Story | Wisła Kraków wil weer winnen

EKSTRAKLASA
De Poolse Ekstraklasa is een voetbalcompetitie van zeer bescheiden niveau. Polen’s beste teams zouden zich rijk rekenen indien ze in de Nederlandse Eredivisie het linkerrijtje zouden halen. De competitie als geheel is op het niveau van de Engelse League One of de Duitse 3. Liga.

Recordhouders zijn Górnik Zabrze, Wisła Kraków en Legia Warszawa met ieder 14 landstitels. Górnik was een sterk team in de communistische tijd van Polen, Wisła domineerde het begin van de 21e eeuw met acht titels tussen 1999 en 2011, terwijl Legia met name de afgelopen jaren het zilverwerk opeist.

Het seizoen kent een reguliere competitie van 16 teams (30 wedstrijden), waarna het zich opsplitst in een kampioensronde (beste 8 teams) en een degradatieronde (onderste 8 teams). Hierin treffen de teams elkaar slechts eenmaal. In totaal spelen Poolse teams dus 37 wedstrijden in de vaderlandse competitie, plus bekerwedstrijden en eventuele Europese wedstrijden.

Dit seizoen is verdedigend kampioen Legia Warszawa zoals altijd favoriet voor de titel. Uitdagers lijken Lech Poznań, Jagiellonia Białystok en Górnik Zabrze. De kampioen van 2019 Piast Gliwice lijkt outsider.

De teams uit Kraków, tweede stad van het land, lijken geen titelgegadigden. Cracovia won haar eerste Poolse Beker en hoopt door te groeien op basis van dit succes, maar de club eindigde nooit hoger in de 21e eeuw dan vierde. Wisła hoopt haar tien jaar lange crisis eindelijk te beeindigen: sinds de titel van 2011 haalde Wisła geen prijzen meer, geen Europees voetbal en eindigde het nooit hoger dan vijfde in de Ekstraklasa.

IN EUROPA
De beste competities van Europa lijken van een andere planeet, zo ook op de UEFA Coëffitiëntielijst, maar dat het Poolse voetbal zich niet kan meten met landen als Oostenrijk (10e), Oekraine (12e), Servië (16e) of Tsjechië (19e) blijft opmerkelijk. Met 38 miljoen inwoners, goede stadions en voetbalinfrastructuur lijken de omstandigheden voldoende om dat niveau te evenaren. Gebrek aan beleid en langetermijnvisie, plus weinig aandacht voor de jeugdopleiding lijken hoofdschuldigen aan het feit dat Polen terug te vinden is op de 30e plaats, achter landen als Azerbaijan en Kazakhstan.

Poolse teams plaatsen zich zelden voor de groepsfase van de Europa League (voor het laatst in 2015) en alleen Legia Warszawa wist zich eenmaal te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League (2016). Daar eindigde het als derde waardoor het mocht overwinteren en in 2017 door kon in de Europa League, waar het de halt werd toegeroepen door Ajax. Overwinteren is dermate zeldzaam dat het voor een Pools team gelijk staat aan het halen van een prijs. Afgezien van Legia, zijn Lech Poznań (2011) en Wisła Kraków (2012) de enigen die erin geslaagd zijn te overwinteren in de Europa League in het afgelopen decennium.

De kampioen plaatst zich voor de voorronde van de Champions League. De bekerwinnaar en nog twee in de competitie te behalen plaatsen gaan naar de voorronde van de Europa League.

TRANSFERS
Poolse voetbalclubs zijn weinig vermogend. Met uitzondering van Legia en Lech kunnen Poolse teams zich geen transfers veroorloven van boven een miljoen euro. Salarissen zijn laag, vandaar dat binnenlandse transfers heel gewoon zijn: spelers zijn opportunistisch en verhuizen zonder probleem tussen rivalen, omdat de volgende club toevallig iets beter kan betalen.

Op de internationale markt richten Poolse teams zich met name op de omringende landen en de lagere divisies van Duitsland en Spanje. In de afgelopen jaren is er een trend gaande, waarbij spelers uit Nederland, Oostenrijk en Scandinavische landen die in de eigen competitie niet in de buurt van de prijzen komen, een jaar of twee om de prijzen spelen in Polen. Zo speelt doelman Mickey van der Hart thans bij Lech Poznań en Pelle van Amersfoort bij Cracovia. Ook spelers als Koen van der Biezen, Marko Vejinovic, Kew Jaliens and Nourdin Boukhari zijn in de afgelopen tien jaar actief geweest in de Poolse Ekstraklasa.

Wisła is historisch gezien een voetbalgrootmacht in Polen, als één van de recordkampioenen van het land. Echter, sinds de titel van 2011 onder de Nederlandse trainer Robert Maaskant is daar weinig van te zien. In de afgelopen negen seizoenen eindigde de club nooit beter dan vijfde en werden er geen prijzen en geen Europees voetbal gehaald.

Daarbij kwam het mismanagement waaraan de club bijna ten onder ging. Door een tekort aan succes trok hoofdsponsor Tele-Fonika zich medio 2016 terug. Hierdoor kwam snel een financieel tekort, waardoor tegen het einde van 2018 Wisła niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen. Voor de Poolse voetbalbond PZPN was de maat in december vol en werd voor 2019 de proflicentie niet meer vergeven: Wisła leek rond kerst 2018 op te moeten doeken en uit de competitie genomen te worden.

De redding van de club leek welhaast een sprookje. De toen 33-jarige Jakub Blaszczykowski verscheurde zijn lopende contract bij Wolfsburg, bood aan om voor niks weer te spelen voor Wisła om degradatie af te wenden en leende de club zelfs het geld om in ieder geval het seizoen af te maken: een bedrag van ca. een miljoen euro.

Het plan lukte. Vanaf de zomer van 2019 leek de situatie bij Wisła te zijn gestabiliseerd. Błaszczykowski tekende een contract voor twee jaar en bleef tevens als kleinaandeelhouder en bestuurslid. Het afgelopen seizoen was sportief nog matig (13e, net boven de degradatiestreep) maar dankzij tech geek Jarek Królewski als nieuwe clubdirecteur en mede-eigenaar was er sprake van solide bestuur en financieel beleid. Vanaf 2020 kan Wisła eindelijk weer eens naar boven kijken.

DE SELECTIE

Veruit de bekendste speler van Wisła Kraków is Jakub Błaszczykowski (OVR 73), die op 14 december 35 jaar gaat worden. Eerder speelde hij in Kraków tussen 2004 en 2007. Verder teert de club nog op twee andere loyale dertigers: de solide verdediger Maciej Sadlok (31 jaar, OVR 68; sinds 2014 bij Wisła) en oudgediende Rafał Boguski (36 jaar, OVR 64; sinds 2005 bij de club), die samen met Błaszczykowski de enige is die weet wat het is om prijzen te pakken met Wisła.

Vanwege het geldtekort, lag de focus recent op de jeugdopleiding. Daarvan lijken langzaam de vruchten geplukt te kunnen worden. Tieners Dawid Szot (19 jaar, POT 78), Daniel Hayo-Kowalski (16 jaar, POT 81) en de spits Aleksander Buksa (17 jaar, POT 80) gaan een grote toekomst tegemoet.

Dankzij de stabilisering van de club heeft Wisła deze zomer zowaar wat spelers kunnen halen. Absolute toptransfer lijkt het binnenhalen van de Tsjechische centrale verdediger Michal Frydrych (30 jaar, OVR 71) die jarenlang basisspeler was bij Slavia Praag. Als zodanig speelde hij nog vorig seizoen in de Champions League tegen Barcelona, Dortmund en Internazionale.

Op het middenveld heeft Wisła de Kazakhse huurling Georgy Zhukov (25 jaar, OVR 66-69) kunnen vastleggen. Nederlanders kennen hem allicht vanwege zijn halve seizoen bij Roda JC aan het begin van 2016, of als doelpuntenmaker bij Kairat tegen AZ in de voorronde van de Europa League 2018/19, wat uitschakeling betekende voor de Alkmaarders. Nog een voormalige speler van Roda JC, de Oostenrijker Stefan Savic(26 jaar, OVR 68-71), heeft na drie succesvolle seizoenen als vedette bij de Sloveense topclub Olimpija Ljubljana ook besloten om het tenue van Wisła Kraków aan te trekken.

In de aanval heeft Wisła twee nieuwe spitsen mogen verwelkomen. Allereerst de ervaren Montenegrijn Fatos Beciraj (32 jaar, OVR 64) die na een veelbelovende start bij Dinamo Zagreb heeft gezworven door Belarus, China en Rusland alvorens hij weer op schot kwam in de Israelische competitie. Hogere verwachtingen zijn er van Costaricaan Felicio Brown Forbes (28 jaar, OVR 65), die jarenlang bij kleinere Russische clubs acteerde maar de afgelopen drie jaar in Polen speelt. Eerst bij Kielce, maar afgelopen seizoen bij Raków Częstochowa schoot de spits met scherp en kwam hij tot tien treffers in 27 wedstrijden in de Ekstraklasa.

Hoe dit Wisła Kraków vorm gaat krijgen en hoe het gaat presteren is afhankelijk van Daniel Marzec. Snel meer over de nieuwe hoofdtrainer.

1 like

Geweldige stukjes met een mooie club. Ik ga je volgen en ben heel benieuwd wat je ook aan spelers gaat halen.

1 like

Kampioen gelijkspelen

Kraków, augustus 2020

Voorafgaand aan de stadsderby van Kraków, ook wel de Heilige Oorlog genoemd, noteerde Wisła een zege en drie gelijkspellen onder de nieuwbakken coach Daniel Marzec. En die lijn werd doorgetrokken tegen aartsrivaal Cracovia uit eigen stad. Zoals in alle wedstrijden waar dusver gescoord werd, gaf Wisła een voorsprong uit handen: 1-1.

Onder Marzec speelt Wisła in een 3-4-3 formatie met een ruit op het middenveld. Dat lijkt ultra-aanvallend, maar bij balverlies trekken de vleugelspelers zich terug waardoor vijf verdedigers zich ontfermen over de tegenpartij.

Ook in de stadsderby trok de thuisploeg ten strijde in de inmiddels kenmerkende formatie en in de eerste helft was Wisła de bovenliggende partij. In de 32e minuut kwam Jakub Błaszczykowski op over rechts. Deze gaf een strakke voorzet op spits Felicio Brown Forbes, maar diens inzet stuitte op Cracovia-doelman Karol Niemczycki. De rappe Ghanese vleugelspeler Yaw Yeboah was er echter als de kippen bij en schoot Wisła op voorsprong: 1-0.

Al met al, was Wisła slordig met haar overwicht: rijpe kansen van Błaszczykowski, Forbes en ook schaduwspits Stefan Savić werden niet omgezet in goals. Dat kwam ze bijna duur te staan in de tweede helft. Het offensieve systeem dat Wisła onder Marzec hanteert is uitermate energieverspillend. op een gegeven moment wordt door vermoeidheid het spel minder nauwkeurig en is bij balverlies het door de spelers simpelweg amper te belopen.

Eerst was er de handsbal van Wisła-back Michal Frydrych, die in een luchtduel met Pelle van Amersfoort de bal tegen de hand gespeeld kreeg. Scheidsrechter Albin Kuniak was onverbiddelijk. De elfmeterschop werd benut door Marcos Álvarez: 1-1.

Na de penalty, was Frydrych opnieuw betrokken bij een voor Wisła hachelijk moment. Rivaldo Jr. leek doorgebroken namens Cracovia toen de Tsjechische verdediger aan de noodrem trok; hij kwam goed weg met slechts geel. De daaropvolgende vrije trap eindigde op de paal. Kort voor tijd had Pelle van Amersfoort de winnaar op zijn schoen, maar oog in oog met de Nederlander hield Wisła-goalie Michał Lis zijn doel schoon met een katachtige redding.

Twee minuten in blessuretijd had Wisła alsnog een ultieme kans op de zege. Yeboah, Wisła’s gevaarlijkste aanvaller, brak door op rechts en schoof de bal tussen de doelman van Cracovia en haar laatste verdediger door. Indien linkervleugelspeler Michał Mak twee centimeter langere benen had, kon laatstgenoemde hem namens Wisła de bal hebben binnengetikt.

Daniel Marzec kon leven met het gelijkspel: “Het spelbeeld rechtvaardigt een punt voor beide, absoluut. Wij hebben opnieuw een voorsprong weggegeven, wij hebben dat tot dusver alleen in de uitwedstrijd tegen Górik Zabrze weten te corrigeren. Vandaag kwamen we er centimeters voor tekort. Inmiddels zijn we wel kampioen gelijkspelen, hier in Kraków”, grapte hij nog.

Het spelbeeld is mogelijk aanvallender, de resultaten lijken niet veel anders dan een seizoen geleden, toen Wisła uiteindelijk als 13e zou eindigen. Ook toen had de mede-recordkampioen zeven punten na vijf wedstrijden. “Ik vind niet dat je het met elkaar moet vergelijken”, stelt Marzec. “Afgelopen seizoen was een voortzetting van de jaren ervoor. Wij proberen een trendbreuk te forceren en dat heeft wat tijd nodig om erin te slijpen. Als dat lukt, gaan we in het linkerrijtje eindigen, absoluut!”

WISŁA KRAKÓW - CRACOVIA 1-1 (1-0)
32" Yeboah 1-0, 66" Álvarez [P] 1-1
Gele kaart: Frydrych (Wisła 65")

Opstelling Wisła: GK Lis #1, RCB Burliga #8, CB Frydrych #25, LCB Sadlok #4;
CVM Basha #6 ( -> 71" Kuveljic #21), RM Błaszczykowski #16, LM Zhukov #10 ( -> 63" Chuca #18), CAM Savić #77; RA Yeboah #40, SP Forbes #99 ( -> 71" Beciraj #11), LA Mak #7.

Opstelling Cracovia: GK Niemczycki #23, RB Rapa #2, RCB Dytyatev #34, LCB Rodin #88, LB Sipl’ak #3; RCVM Dimun #8, LCVM Loshaj; #22, RV Hanca #4 ( -> 77" Wdowiak #11), CAM Van Amersfoort #10,
LV Thiago ( -> 55" Álvarez #9); #21, SP Rivaldo Jr #7.

Wisła Kraków statistieken


Ekstraklasa statistieken


Hele mooie intro! Leuk om eens wat meer te zien van een (voor mij) onbekende competitie.

Michal Mak ken ik nog van FIFA17 bij Arminia Bielefeld, in mijn herinnering vooral een snelle speler, maar weinig rendement.

1 like
Wisła Kraków statistieken


Ekstraklasa statistieken


LECH ZET WISŁA OP HAAR PLEK

Kraków, november 2020

Sinds de uitnederlaag bij Płock, boekte Wisła Kraków onder leiding van de Nederlands-Poolse trainer Daniel Marzec zeven overwinningen en een gelijkspel, inclusief een zege op (destijds) koploper Legia en een magische ontsnapping bij Zagłębie. Maar de ongeslagen reeks is nu ten einde gekomen. In een sportieve wedstrijd trakteerde een andere prominente titelpretendent Lech Poznań, Wisła op haar eerste thuisnederlaag van het seizoen in het eigen Henryk Reyman Stadion: 1-2.

De ploegen waren knap in balans in R22 (bijnaam van het Wisła stadion; het adres is Reymonta 22). Na de eerste helft hadden beide teams elkaar in evenwicht gehouden, dankzij goals van Ishak (Lech) en Savić (Wisła).

De thuisploeg van Marzec heeft inmiddels een vaste opstelling en vaste aanpak. Het is door deze vastigheid dat de Krakause ploeg in staat is gebleken een dergelijk goede reeks neer te zetten tot dusver, waarmee het zich meldt aan de kop van de Ekstraklasa voor de eerste keer in bijna tien jaar.

Ook tegen Lech teerde Wisła zwaar op de routine, maar Lech was simpelweg een niveautje te hoog. In de tweede helft gaven de bezoekers extra gas en zette het de thuisploeg vast op eigen helft. Relatief snel trok Wisła aan de noodrem in de persoon van verdediger Michal Frydrych, die Dani Ramirez vloerde in het eigen strafschopgebied. Het slachtoffer ging zelf achter de bal staan en trof doel vanaf de stip. Dat zou uiteindelijk de beslissende winnaar zijn.

“We zijn vandaag afgetroefd door een kwalitatief betere ploeg. Wij waren niet slecht, maar Lech was simpelweg beter. Toch was de strafschop onnodig en hadden we met enig geluk er een puntje aan over kunnen hebben gehouden”, aldus Marzec.

Tot de winterstop spelen de ploegen in de Ekstraklasa nog een handvol wedstrijden, waarna vanaf eind januari de sprint wordt ingezet naar de play-offronde. “We staan er goed voor, we liggen op koers voor het linkerrijtje”, zei de Wisła-trainer met enig gevoel voor understatement. “Dat is maar goed ook, want ik denk niet dat we heel erg actief zullen zijn in de winterse transferperidode.”

WISŁA KRAKÓW - LECH POZNAŃ 1 - 2 (1 - 1)
25’ Ishak 0 - 1
43’ Savić 1 - 1
55’ Dani Ramirez [P] 1 - 2

Opstelling Wisła: GK 1.Lis; RB 8.Burliga; CB 25.Frydrych; CB 3.Mehremić; LB 4. Sadlok [71’ 19.Niepsuj] -
RCM 6.Basha; LCM 10.Zhukov; CAM 77.Savić [71’ 7.Mak] -
RW 16.Błaszczykowski [c]; ST 99.Forbes; LW 40.Yeboah.

EKSTRAKLASA STATS

WISŁA KRAKÓW STATS

Wauw het zit lekker dicht bij elkaar bovenin, maar als de ploeg zich nog een beetje kan ontwikkelen geef ik je een goede kans op de titel.

Ja het is spannend, we wisselen ellkaar flink af in de top 5, vandaar dat teams als Śląsk en Pogoń relatief in de buurt kunnen blijven, hoewel die al aanzienlijk van een minder niveau lijken.

Tegen Lech Poznań en Wisła Płock is er verloren. De gelijkspellen tegen Piast Gliwice en Pogoń Szczecin kostten veel moeite. Eigenlijk zijn alleen de overwinningen op Jagiellonia en Podbeskidzie makkelijke gebleken.

Europees voetbal zit erin, alleen ik heb geen flauw idee hoe dit team zich verhoud ten opzichte van een gemiddeld Europees team.

Lech winterkampioen wegens onderling resultaat

De Poolse voetbalcompetitie is in haar winterstop beland. Vijf ploegen zijn boven komen drijven en hoewel dat nog niks betekent (immers na de reguliere competitie komt de kampioensronde) lijkt dit quintet onderling uit te gaan maken wie wél en wie niet Europa in zal gaan.

Daarbij lijkt de vraag wie er de minste fouten gaat maken. In de laatste vier wedstrijden van 2020, maakte Wisła Kraków een uitglijder bij Pogoń Szczecin (0-1), maar maakte dat goed met zeges in de zespuntenwedstrijden tegen Legia Warschau (2-0) en Piast Gliwice (2-1). Laatstgenoemde rekende op haar beurt weer af in een onderling duel met Jagiellonia Białystok (1-0).

En zo blijven de koplopers onderling aan elkaar punten weggeven en trekt niemand zich nog los. Jagiellonia, Legia en Piast lieten ieder zes punten liggen, Wisła Kraków drie. Beste jongetje van de klas is echter Lech Poznań, dat alleen maar een gelijkspel dulde thuis tegen Pogoń Szczecin, naast zeges op Podbeskidzie Bielsko-Biała, Śląsk Wrocław en Stal Mielec; alle drie met de minimale score van 1-0. Omdat Lech Poznań het eerste onderlinge duel met medekoploper Wisła Kraków heeft gewonnen, is het winterkampioenschap voor de Spoorwegmannen. Bepalend bij een gelijk aantal punten is namelijk het onderling resultaat.

In 2021 gaat de Ekstraklasa verder met nog elf reguliere speelronden, waarna de kampioens- en degradatieronde ieder een half speelschema hebben met zeven wedstrijden voor iedere ploeg. In die zeven wedstrijden worden de prijzen en ereplaatsen verdeeld.

WISŁA WISSELVALLIG NA WINTERSTOP

Het blijft onverlet spannend aan de kop van de Poolse Ekstraklasa. Legia Warszawa heeft terrein goedgemaakt op de wisselvallige koplopers Lech Poznań en Wisła Kraków. Met name laatstgenoemde heeft diverse kansen om afstand te nemen gemist, terwijl het briljante zeges afwisselde met pijnlijke en onnodige nederlagen.

De ploeg van Daniel Marzec knalde uit de winterstop met een 5-1 zege op staartploeg Stal Mielec. De nieuwe Hongaarse aanwinst Tamas Cseri pikte meteen een doelpuntje mee. Daarna volgde echter puntverlies op bezoek bij Śląsk Wrocław(1-1) en de tweede thuisnederlaag van het seizoen door toedoen van de heropgeleefde laagvlieger Raków Częstochowa (2-3).
Lech Poznań had echter ook punten gemorst en dus kwam Wisła terug aan kop na een knappe 3-2 uitzege bij concurrent Jagiellonia Białystok en een dominante 2-0 thuisoverwinning tegen Płock met 73% (!) balbezit. Omdat Lech Poznań ook bij Lechia Gdańsk gelijkspeelde, kon Wisła een klein gaatje slaan en deelname aan de kampioensronde voor elkaar krijgen, indien het de Heilige Oorlog zou winnen; de stadsderby tegen aartsrivaal Cracovia.

Dat pakte verkeerd uit voor Wisła. De ploeg van Daniel Marzec kon een 1-0 achterstand nog gelijktrekken, maar de Nederlandse aanvoerder van Cracovia Pelle van Amersfoort leverde de genadeklap, twee minuten voor tijd. En dus liep Wisła tegen haar vijfde nederlaag van het seizoen aan, maar deze zal ongetwijfeld het zuurst zijn geweest, gezien de aard van het duel.
Toch is ondanks de nederlaag één van de doelen reeds bereikt. Omdat Piast Gliwice won van Pogoń Szczecin kan Wisła niet langer buiten de top 8 vallen en is deelname aan de kampioensronde zeker. Indien de huidige plek in de top drie wordt vastgehouden betekent dat Europees voetbal. Via het bekertoernooi is er nog een andere route richting continentaal voetbal. Maar Wisła treedt in de Puchar Polski aan tegen rivaal én ploeg-in-vorm Legia Warszawa in de Poolse hoofdstad. Indien Wisła deze achtste finale winnend afsluit, zou dat voor het eerst sinds 2016 zijn dat het de kwartfinale haalt.
WISŁA KRAKÓW - stand van zaken

EKSTRAKLASA - stand van zaken

WISŁA NEEMT STRAFSCHOPPEN BETER DAN LEGIA

Na 120 minuten een brilstand, maar uiteindelijk vertrekt de ploeg van Daniel Marzec lachend vanuit de Poolse hoofdstad Warschau: Wisła heeft Legia verslagen in de Puchar Polski, het Poolse bekertoernooi. Het won de strafschoppenserie met 3-2.

Op basis van het spelbeeld was de zege verdiend. Wisła had meer balbezit, meer voetbal in zich en meer schoten op doel. Naast zeer kundig keeperswerk van Legia-veteraan en ex-international Artur Boruc (40) was het met name Felicio Brown Forbes, normaal scherpschutter bij de Krakause club, die het net maar niet wist te vinden. De Costaricaan werkte drie kansen over of naast en schoot vijfmaal op doel zonder succes.

Legia kwam in de verlenging nog dichtbij een goal dankzij clubtopscorer Luquinhas, maar ook bij Wisła stond een voortreffelijke keeper onder de lat: de zeventienjarige debutant Jerzy Kozioł. De piepjonge doelverdediger zou uiteindelijk ook twee strafschoppen keren en eentje hoog over zien vliegen.

Wisła begon beroerd aan de penaltyreeks met twee missers maar schoot daarna tweemaal raak, terwijl Legia het tegenovergestelde deed. De laatste trap vanaf elf meter door Legia werd gekeerd door Kozioł.

Hierdoor mocht Stefan Savić aanleggen voor de winnende en de Oostenrijker in Krakause dienst faalde hierin niet. Daarmee was Legia, in de afgelopen tien jaar zesmaal bekerwinnaar, uitgeschakeld. Wisła is voor het eerst sinds 2016 bij de laatste acht van het Poolse bekertoernooi. Komende maand treft het in het eigen Henryk Reyman Stadion aan Reymontaweg 22 Warta Poznań in de kwartfinale.

Leuk verhaal in een voor mij behoorlijk onbekende competitie. Hoe werkt dat precies met die kampioenspoule, een beetje zoals in België?
Het staat allemaal nog erg dicht bijelkaar, dus de kortste route naar Europa lijkt de beker. Ben benieuwd of je daar direct voor een prijs kan zorgen.

Was wel zuur geweest als je de penalty’s had verloren, nadat je de wedstrijd zo domineert…

In mijn HSV carrière scout ik ook wel eens in Polen, zijn best leuke spelers te vinden!

Met jeugdscouts vind je er vrij makkelijk goede keepers en soms een veelbelovende spits.

Poolse voetbalbond PZPN annuleert kampioensronde

of: ik kwam er kort geleden achter dat in het spel er geen kampioensronde meer was
(in FIFA 20 nog wel).

De weinig verbeterde situatie met betrekking tot het Coronavirus én het naderende Europees Kampioenschap voetbal wat door datzelfde virus reeds met een jaar was verzet, heeft ertoe geleid dat de Poolse voetbalbond, zowel de kampioensronde als de degradatieronde annuleert.

Normaal gesproken volgt op het reguliere seizoen van 30 wedstrijden een tweede ronde van zeven duels voor de beste acht teams om voor de prijzen en Europese tickets te spelen, en eenzelfde ronde voor de minste acht teams om degradatie te voorkomen. Deze komen dus thans te vervallen.

“Natuurlijk is er de noodzaak om gezondheidsrisico’s in te dammen, maar gelukkig is de keuze ook verantwoord omdat het aan de kop nog zo dicht bijelkaar staat. Bovendien zijn er nog vele onderlinge topwedstrijden”, aldus president van de Poolse voetbalbond Zbigniew Boniek.

Momenteel leiden Lech Poznań en Wisła Kraków de competitie met ieder 48 punten. Omdat Lech Poznań het eerste onderlinge duel met Wisła won (2-1) staat eerstgenoemde bovenaan. De twee worden op de voet gevolgd door Legia (46 punten), Piast (44 punten) en Jagiellonia (43 punten). Cracovia, Śląsk en Lechia staan op gepaste afstand en doen realistisch gezien niet meer mee om de titel, maar helemaal kansloos voor Europees voetbal is het trio ook niet.

In de laatste vijf speelronden komen koplopers Lech en Wisła elkaar nog tegen, terwijl Piast nog tegen zowel Lech als Legia moet spelen. Als klap op de vuurpijl sluit de Ekstraklasa af met het duel tussen Lech en Legia. Hierdoor is de indruk ontstaan dat Lech een moeilijk pad te bewandelen heeft richting een mogelijke achtste landstitel, terwijl Legia en Wisła ook mindere tegenstanders treffen en bovendien een thuisduel meer hebben.

Boniek zegt echter dat alle teams akkoord zijn: “Onze gezondheid is belangrijker dan voetbal, daar zijn we het allemaal over eens. De fitheid en belasting van de spelers ook. Mogelijk noemen we de winnaar geen kampioen, maar de uitslag zal wel bepalend zijn voor de verdeling van de Europese tickets. Op dit moment staat het min of meer gelijk en spelen ze vijf finales. Ook dat heeft zijn charme.”