FIFA 21 | Manager Story | FC Barcelona | Xavi Hernández

Moción de censura dwingt Bartomeu tot aftreden, Víctor Font wint verkiezingen
Fluitconcerten zijn onhoorbaar en witte zakdoeken zijn onzichtbaar, maar de clubleden van Barcelona hebben zich massaal uitgesproken over de toekomst van de club. De voto de censura tegen Josep Maria Bartomeu werd al eerder gesteund door maar liefst 20,687 culés , waardoor het lot van de bekritiseerde voorzitter in handen kwam te liggen van de clubleden tijdens een algemene stemming. Niet alleen werd Bartomeu tijdens de stemming gedwongen tot aftreden, hij wordt mogelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor een deel van de gemaakte schulden nadat Augustí Benedito hem wees op een bepaling in de statuten van de club die dat mogelijk maakt. Joan Laporta, Augustí Benedito, Lluís Fernández, Jordi Farré en Víctor Font stelden zich vervolgens kandidaat, waarna de laatstgenoemde door de clubleden werd verkozen tot nieuwe voorzitter.

Het nieuwe bestuur onder Víctor Font wordt onder meer vormgegeven door Monchi (technisch directeur), Xavier Sala-i-Martin (financieel directeur), Carles Puyol (hoofd scouting) en Joan Vila Bosch (hoofd jeugdopleiding). Vooral de aanstelling van Monchi springt in het oog, de voormalig technisch directeur van Sevilla en AS Roma staat namelijk bekend als de beste in zijn vak. Daarnaast werd al in een vroeg stadium duidelijk dat Xavi Hernández de ‘leider van het sportieve project’ zou worden. García Pimienta (voormalig eindverantwoordelijke van Barcelona B) wordt zijn assistent bij het eerste elftal en zal zich voornamelijk richten op de ontwikkeling van jonge talenten. Thiago Motta wordt de nieuwe eindverantwoordelijke van Barcelona B. Ronald Koeman neemt vroegtijdig afscheid en keert terug als bondscoach van het Nederlands elftal.


De gezichten van een nieuwe succesgeneratie voor FC Barcelona?

Econoom Xavier Sala-i-Martin pleit tijdens zijn eerste persconferentie als financieel directeur voor realiteitszin bij de achterban. Volgens de Catalaan is het noodzakelijk dat Espai Barça (plannen voor renovatie van Camp Nou) wordt uitgesteld en het personeel om tijdelijke salarisvermindering gevraagd wordt. Als onderdeel van de tijdelijke salarisvermindering is afgesproken dat de club in de komende twaalf maanden geen transferbudget beschikbaar heeft. Dat betekent overigens niet dat er geen spelers worden aangetrokken, het betekent dat er enkel financiële middelen beschikbaar zijn die voortvloeien uit de verkoop van spelers. In samenspraak met Xavi Hernández zijn Norberto Neto, Samuel Umtiti, Júnior Firpo, Matheus Fernandes, Matheus Pereira, Martin Braithwaite, Rey Manaj, Joaquín Zeballos en Hiroki Abe op de transferlijst geplaatst en zullen de club op termijn verlaten.


1 like

Mooi dat je de traditie ook dit jaar voorzet. Het vroegtijdige vertrek van Koeman en Neto is wel een kleine verrassing.

1 like

Interessant begin! Hopelijk kun je met Xavi en deze top van de club weer hoge ogen gooien en weer sprankelend voetbal spelen en La Masia weer laten opbloeien met onder andere Motta als trainer en Puyol als scout. Mooie namen voor een flinke renovatie.

Ik sluit me alleen aan bij @Imparator dat het vroegtijdig vertrek van Koeman verrassend is en ik zie hem dan ook niet zo snel weer terugkeren naar Oranje. Was realistischer geweest als Koeman helemaal niet was vertrokken bij Oranje en Xavi gewoon dé nummer 1 was.

Ook verrassend dat Neto mag vertrekken. Ben benieuwd of je het met de talentvolle Peña gaat doen als back-up of dat er een nieuwe stand in gaat volgen.

Ik ga deze story zeker nauwlettend volgen! Succes!

1 like

Mooi begin. Goed ook om te lezen dat de bezem nog meer door de selectie gaat en spelers van middelmaat (voor Barca begrippen) geloodst gaan worden. Ben benieuwd naar het vervolg!

1 like

Ik ben ook benieuwd naar het vervolg, ben ook benieuwd wat Messi denkt over de vele veranderingen bij de club.

1 like

Benieuwd wat je ervan gaat maken, ik verwacht dat de 4-3-3 met de punt naar achteren weer in ere hersteld wordt. Vooral voor Frenkie zal dit gevolgen hebben, denk dat we toch wel de conclusie kunnen trekken dat hij zich het best voelt als linkermiddenvelder in een dubbele zes. Verder lijkt er een grote schoonmaak plaats te gaan vinden, als je alleen met die transferopbrengsten de markt op wilt dan zal je denk ik maar één of twee versterkingen kunnen halen die er vrijwel direct kunnen staan.

1 like

Víctor Font haalt vernietigend uit: ‘Barcelona B is graadmeter voor de huidige staat van La Masía’
Tijdens een spraakmakend interview met La Vanguardia heeft de nieuwe voorzitter van Barcelona hard uitgehaald naar zijn voorganger: ‘La Masía is jarenlang in de verkeerde handen geweest. Denk dat we onze jeugdopleiding naar twee graadmeters kunnen beoordelen: de eindklassering en gemiddelde leeftijd van Barcelona B voor de kortere termijn, terwijl het aantal wedstrijden dat onze canteranos spelen op het hoogste niveau dat voor de langere termijn is. Kijken we naar de eerste graadmeter, dan zien we een zorgwekkende trend: lagere klasseringen met een steeds hogere gemiddelde leeftijd. En dat terwijl veelbelovende talenten de club hebben verlaten. Denk bijvoorbeeld aan Mateu Morey (Borussia Dortmund), Eric García (Manchester City), Alejandro Grimaldo (SL Benfica), Marc Cucurella (Getafe), Sergio Gómez (SD Huesca), Jordi Mboula (RCD Mallorca), Robert Navarro (Real Sociedad), Pablo Moreno (Girona) en Abel Ruiz (SC Braga). Het is schandalig hoe men de afgelopen jaren met La Masía is omgegaan’.


Eindklasseringen Barcelona B sinds 93/94

Om La Masía weer in ere te herstellen formuleert Víctor Font een aantal duidelijke doelstellingen voor Thiago Motta. In het lopende seizoen moet er promotie naar de Segunda División worden afgedwongen, waarbij de ontwikkeling van eigen talent centraal dient te staan. Op langere termijn dient Barcelona B een stabiele middenmoter op het tweede niveau worden en als opleidingselftal fungeren. Om die doelstellingen te bewerkstellingen stelt Víctor Font voor om de Marlon y Halilovic methode te volgen, wat zou betekenen dat er enkel geïnvesteerd wordt in spelers die de potentie hebben om uiteindelijk belangrijk te worden voor het eerste elftal. In het verleden werden al spelers als Marlon Santos (Fluminense), Alen Halilovic (Dinamo Zagreb) en Denis Suárez (Manchester City) met die gedachte aangetrokken voor Barcelona B. Doorgaans krijgen die talenten een clausule in hun contract waardoor ze na een vastgestelde periode bij Barcelona B automatisch gepromoveerd worden naar het eerste elftal.


Het beoogde spelsysteem van Thiago Motta bij Barcelona B

Volgens Mundo Deportivo heeft Thiago Motta gevraagd om een aanvaller met scorend vermogen. Hiroki Abe, Rey Manaj en Joaquín Zeballos hebben geen toekomst bij de club, waardoor Barcelona B is aangewezen op de 16-jarige Fabián Luzzi (onlangs overgekomen van Rayo Vallecano) en de 18-jarige Konrad de la Fuente. Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund), Karim Adeyemi (Red Bull Salzburg), Alan Velasco (Independiente) en João Pedro (Watford) worden genoemd als mogelijke versterkingen.

Op zich wel een logisch beleid om alleen absolute toptalenten van buitenaf aan te trekken voor Barça B. Denk overigens dat Font nog een belangrijke graadmeter vergeet in zijn beoordeling van de jeugdopleiding, namelijk de doorstroom naar het eerste elftal (en het perspectief wat geboden kan worden voor die doorstroom). Daar schuilt denk ik het grote probleem in bij Barça B, er is de afgelopen jaren eigenlijk amper perspectief geweest op een plek in het eerste. Zal ook een flinke uitdaging worden om dat perspectief te verbeteren. Als je dan naar het rijtje namen kijkt op je shortlist, waarom zouden jongens als Moukoko of Adeyemi dan overstappen naar Barça B terwijl ze bij hun huidige clubs waarschijnlijk veel meer perspectief hebben?

1 like

Q&A met Víctor Font, Xavi Hernández, Monchi en Joan Vila Bosch


@Imparator: Het vroegtijdige vertrek van Ronald Koeman kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Waarom heeft u ervoor gekozen om hem op dit moment al te vervangen door een onervaren oefenmeester als Xavi Hernández?

Víctor Font: ‘Onze clubleden hebben zich onlangs massaal uitgesproken over een duidelijk meerjarenplan waarin Xavi Hernández een centrale rol heeft. In eerste instantie zijn we met zowel Ronald Koeman als zijn beoogde opvolger om tafel gegaan om te kijken of er tussentijdse oplossingen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een assistentschap onder Ronald Koeman of een soortgelijke route als Pep Guardiola heeft bewandeld bij Barcelona B. In de eerste gesprekken werd duidelijk dat beiden niets minder dan absolute zeggenschap wilden, waardoor een coach-assistent constructie onmogelijk is. Xavi Hernández heeft al de nodige ervaring opgedaan bij Al-Sadd en zag het niet zitten om Barcelona B tijdelijk onder zijn hoede te nemen. Er lag dus een duidelijke keuze op tafel: continuïteit op korte termijn met Ronald Koeman of geven we Xavi Hernández langer de tijd om de selectie naar zijn visie te vormen? De keuze viel op continuïteit op de langere termijn en dus de laatstgenoemde. Overigens moet de manier waarop Ronald Koeman vertrokken is niet de standaard worden voor de manier waarop we omgaan met clublegendes, gelukkig kon hij op korte termijn terugkeren als bondscoach van het Nederlands elftal.’

@RyanAjax: Naar aanleiding van het spraakmakende interview van Xavier Sala-i-Martin over de huidige financiële restricties wordt er volop gespeculeerd in de Spaanse kranten over spelers die in beeld zijn om te vertrekken. Heeft u inmiddels een beter beeld van de selectie?

Monchi: ‘De vriendschappelijke wedstrijden tegen PSG (5-0), Atalanta (4-1), Tottenham (2-0) en Al Hilal (7-0) hebben ons geholpen om een beter beeld te krijgen van het niveau van bepaalde spelers. We hebben bijvoorbeeld gezien dat Iñaki Peña en Arnau Tenas in hun huidige vorm zonder probleem kunnen fungeren als tweede doelman achter Marc-André ter Stegen. Sterker nog, het niveauverschil met Neto is dusdanig klein dat we overwegen om afscheid te nemen van de Braziliaan. Ook Júnior Firpo maakte vooralsnog weinig indruk, terwijl het voor Xavi Hernández duidelijk werd dat Andrés Solano, Rey Manaj en Joaquín Zeballos zich moeten richten op speelminuten in Barcelona B. Daarnaast zijn er een aantal vraagtekens over de fysieke en mentale gezondheid van enkele spelers beantwoord: Philippe Coutinho en Antoine Griezmann lijken met meer vertrouwen te spelen, terwijl Samuel Umtiti en Ousmane Dembélé fysiek sterk zijn begonnen aan het seizoen. Kortom, de voorbereiding heeft ons absoluut een beter beeld gegeven van de selectie’.

@Robin-vg: Mijn vraag sluit aan op uw opmerking over het kleine niveauverschil tussen Iñaki Peña, Arnau Tenas en Neto. Mogen we verwachten dat er een doelman binnen de selectie wordt doorgeschoven als stand-in van Marc-André ter Stegen?

Monchi: ‘Dat hangt volledig af van de prestaties van Iñaki Peña en Arnau Tenas. Er is namelijk een groot verschil tussen een aantal wedstrijden spelen in het voorseizoen en er plots moeten staan tijdens een krachtmeting in de Copa del Rey. Daarnaast heeft Marc-André ter Stegen niet het eeuwige leven, we zullen moeten afwachten in welke vorm hij terugkeert van zijn blessure. Natuurlijk heeft het intern doorschuiven onze voorkeur. Maar als wij ergens anders een doelman zien waarvan we het idee hebben dat hij de potentie heeft om eerste doelman te worden, dan zullen wij niet schromen om toe te slaan’.

@Jochem: Lionel Messi heeft onlangs aangegeven te willen vertrekken omdat hij zich niet onderdeel voelt van een ‘winnend project’. Heb je inmiddels met hem gesproken en hoe denkt hij over de doorgevoerde veranderingen?

Víctor Font: ‘Natuurlijk hebben we met Lionel Messi gesproken, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet het moment is om de plooien glad te strijken. Hij heeft ons gevraagd om de gesprekken over zijn toekomst vooralsnog te pauzeren en hem te laten focussen op zijn prestaties tussen de lijnen’.

@db1512: Ronald Koeman heeft een aantal veranderingen aangebracht in zijn periode als eindverantwoordelijke, waaronder een 4-2-3-1 formatie om Frenkie de Jong in te passen. In welke formatie denkt u aan te treden en op welke manier past Frenkie in die formatie?

Xavi Hernández: ‘In een ideale situatie staat er geen vraagteken achter onze spelprincipes. Formaties kunnen verschillen, maar onze spelprincipes zijn duidelijk en worden van jongs af aan aangeleerd in La Masía. Joan Vila Bosch (hoofd jeugdopleiding) stond in zijn vorige functie (hoofd methodologie) aan de basis van de spelprincipes zoals die in La Masía gespeeld worden. Hij kan meer vertellen over de spelprincipes en -systemen’.

Joan Vila Bosch: ‘In de loop der jaren zijn onze spelprincipes door analisten verbasterd tot “aanvallend voetbal, hoog druk zetten en op balbezit spelen”, terwijl de waarheid een stuk gedetailleerder en eenvoudiger is. Ons voornaamste doel is het controleren van het tempo van de wedstrijd, waardoor onze creatieve spelers aan de bal kunnen komen op plaatsen waar ze de meeste schade aan kunnen richten. Het meest effectieve middel is het creëren van overtalsituaties, meestal door het vormen van driehoeken. Een formatie met een enkele controleur zorgt er in de eerste plaats voor dat er van nature een driehoek met de centrale verdedigers gevormd wordt, en in de tweede plaats dat we een “extra” middenvelder hebben om elders driehoeken te vormen. Een systeem met twee controleurs is relatief eenvoudig om onder druk te zetten, zeker in het moderne voetbal waarin aanvallers het atletisch vermogen hebben om negentig minuten lang hun looplijnen te lopen’.

Joan Vila Bosch: ‘Een andere manier om overtalsituaties te creëren is door een verdediger in te ruilen voor een extra middenvelder of een extra aanvaller. Doorgaans deden we dat door in de slotfase een centrumverdediger als centrumspits te laten spelen (onder Pep Guardiola was dat bijvoorbeeld Gerard Piqué). In de loop der tijd is dat veranderd in een spelsysteem dat in de basis lijkt op het Ajax van Johan Cruijff; drie centrale verdedigers, drie centrale middenvelders, een vrije nummer tien en drie aanvallers. Daarbij krijgt één van de vleugelaanvallers extra defensieve taken om voor balans te zorgen. Verder experimenteren we met een variant die we afgelopen seizoen zagen bij het RB Leipzig van Julian Nagelsmann; drie verdedigers, twee vleugelverdedigers, twee centrale middenvelders, twee vrije nummers tien en een centrumaanvaller. Die methode van het creëren van overtalsituaties is voornamelijk effectief tegen ploegen die diepgang zoeken over de vleugels’.


@db1512: In een interview met La Vanguardia pleitte u voor de Marlon y Halilovic methode als het gaat om versterkingen voor Barcelona B. Toch hebben we in het recente verleden gezien dat er steeds vaker spelers vertrokken wegens een gebrek aan perspectief op speelminuten in het eerste elftal. Welk perspectief kunt u de talenten bieden die via de Marlon y Halilovic methode aangetrokken moeten worden? Hebben die talenten niet meer perspectief bij clubs als Borussia Dortmund en RB Leipzig?

Víctor Font: ‘Terechte vraag. De enige manier om talenten perspectief te bieden is door hen te laten zien dat jonge voetballers kansen krijgen in het eerste elftal. En laten we eerlijk zijn, hoeveel kansen hebben die jongens nou gekregen in de afgelopen jaren? Het is aan ons om te laten zien dat de situatie vanaf nu anders is. Wellicht dat de doorbraak van Ansu Fati en Pedri als voorbeeld kan dienen. Daarnaast zijn we bereid om contracten met een clausule voor verplichte promotie uit te delen, waardoor we hopelijk een signaal afgeven richting de meest begeerde talenten ter wereld’.

1 like

Matheus Pereira levert miljoenen op, Barcelona slaat dubbelslag in Spaanse beloftencompetitie
Na wekenlange onderhandelingen heeft de clubleiding een akkoord bereikt met Olympique Nîmes over een transfer van Matheus Pereira. De Franse degradatiekandidaat betaalt vijf miljoen euro voor de Braziliaanse middenvelder, die enkele maanden geleden nog voor acht miljoen euro werd overgenomen van Juventus. Onder Thiago Motta kreeg hij slechts tien minuten speeltijd op het derde niveau in Spanje, waardoor Pereira de club maar liefst €300,000 per gespeelde minuut heeft gekost. In de clubgeschiedenis was er slechts één speler die meer marktwaarde per gespeelde minuut verloor in het shirt van Barcelona.

Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund), Rayan Cherki (Olympique Lyon) en Karim Adeyemi (Red Bull Salzburg) werden gezien als gedroomde versterkingen voor Barcelona B, maar de clubleiding wist hen niet te overtuigen om hun huidige club te verlaten. Joelson Fernandes (Sporting CP), Luis Henrique (Olympique Marseille) en João Pedro (Watford) genoemd in de Catalaanse media, maar waren niet in beeld. De onderhandelingen met Club Atlético Independiente werden in een laat stadium afgebroken doordat Alan Velasco geblesseerd raakte tijdens de derby tegen Racing Club. Barcelona heeft zich daarom teruggetrokken uit de onderhandelingen en besloten om zich te richten op de División de Honor Juvenil de Futból (Spaanse beloftencompetitie).

Alejandro Francés Torrijo (Real Zaragoza)
Onder leiding van 16-jarige aanvoerder Alejandro Francés wist Real Zaragoza in 2018/2019 voor het eerst in de clubhistorie beslag te leggen op de Copa de Campeones . Afgelopen seizoen debuteerde de multifunctionele verdediger in de Segunda División, waarna hij in de zomer definitief werd overgeheveld naar het eerste elftal. In de Spaanse jeugdelftallen speelt hij doorgaans als centrale verdediger, terwijl hij bij zijn club voornamelijk als rechtsback wordt gebruikt. Het is dan ook niet vreemd dat hij meermaals vergeleken is met César Azpilicueta (Chelsea). Alejandro Francés maakt in januari voor ruim twee miljoen euro de overstap naar Barcelona B.

Alejandro Frances
Alejandro Francés (links) met toekomstig ploeggenoten Ilaix Moriba (midden) en José Martínez (rechts) bij Spanje onder 17.

Miguel Rodríguez Vidal (Celta Vigo)
De jeugdelftallen van Celta Vigo wonnen weliswaar niet de Copa de Campeones , maar de internationale scouts zaten wel wekelijks op de tribunes voor de huidige generatie talenten van de Célticos . Sergio Carreira (rechtsback), José Fontán (centrale verdediger), Gabriel Veiga (centrale middenvelder) en Iker Losada (spits) hebben bijvoorbeeld al gedebuteerd in het eerste elftal, maar Miguel Rodríguez (rechtsbuiten) wordt gezien als de parel van de jeugdopleiding. Oefenmeester Óscar García maakte hem op 17-jarige leeftijd de jongste debutant in de clubgeschiedenis na Sansón, Iago Bouzón en Santi Mina. Xavi Hernández heeft al contact opgenomen met zijn voormalig ploeggenoot (onder Louis van Gaal in 1998-1999) om informatie in te winnen over Miguel Rodríguez. Óscar García was duidelijk in zijn oordeel: ‘Er zijn weinig talenten die op zijn leeftijd al in staat zijn om op het hoogste niveau vanuit het niets een kans te creëren. In de Spaanse jeugdelftallen zien we vaker creatieve, behendige en enorm snelle vleugelaanvallers, maar Miguel is anders dan de rest. Hij heeft meer scorend vermogen, is ontzettend lastig van de bal te krijgen en heeft de longen van een paard. In een aantal aspecten deed hij ons denken aan Kaká in zijn eerste jaren bij AC Milan’. Miguel Rodríguez wordt voor zes maanden gehuurd, waarna Barcelona B de optie heeft om hem definitief over te nemen voor drie miljoen euro. Hij sluit in januari aan bij het equipe van Thiago Motta.


Gabriel Veiga (links) en Miguel Rodríguez (rechts) staan voor hun doorbraak bij de senioren.

Daarnaast maakt de club bekend dat jeugdspeler David Gil per direct wordt overgeheveld van Juvenil A naar Barcelona B. De 16-jarige rechtsback zal in eerste instantie gaan concurreren met Andrés Solano.

Catalaanse grootmacht krijgt vervelend nieuws na overwinning op Juventus
Naar alle waarschijnlijkheid zal Xavi Hernández de komende drie maanden geen beroep kunnen doen op Sergio Busquets. Door een harde overtreding van Adrien Rabiot staat de controlerende middenvelder voorlopig aan de kant met een gebroken teen. De oefenmeester van Barcelona kon zijn teleurstelling niet verbergen na de wedstrijd: ‘Natuurlijk begrijp ik dat Adrien Rabiot teleurgesteld en gefrustreerd was, maar er is geen enkele reden om een duel op die manier aan te gaan. Hopelijk spreekt Andrea Pirlo hem aan op zijn gedrag’. Waarschijnlijk kunnen de Catalanen pas in februari weer beschikken over Sergio Busquets.

Gespeelde wedstrijden:

Real Valladolid – FC Barcelona: 0-4
FC Barcelona – Real Madrid: 5-1
SD Eibar – FC Barcelona: 0-7
FC Barcelona – Elche: 4-0
FC Barcelona – Dinamo Kiev: 3-0
Levante UD – FC Barcelona: 1-1
FC Barcelona – Getafe: 2-1
Juventus – FC Barcelona: 0-2

Voetnoot

De eerste wedstrijden werden gespeeld met default sliders, dus de overwinning in El Clásico was eenvoudiger dan gehoopt. Na de wedstrijd tegen Elche heb ik besloten om de sliders aan te passen, waardoor ik nu een goede balans heb gevonden. Daardoor zijn de uitslagen in de loop der tijd realistischer geworden.

Vooralsnog is Xavi Hernández ongeslagen als eindverantwoordelijke in Camp Nou. De historische overwinning op aartsrivaal Real Madrid maakte indruk op de voetbalwereld, waarbij het onderlinge duel tussen Ousmane Dembélé en Marcelo in het oog sprong. Het clubicoon van Real Madrid werd aan alle kanten voorbijgelopen door de Fransman, die de wedstrijd besliste met drie assists en een doelpunt. Sindsdien kiest Zinedine Zidane structureel voor Ferland Mendy op de linksbackpositie. In de overige wedstrijden vertolkte Lionel Messi een hoofdrol met maar liefst twaalf doelpunten, waarmee hij topscorer is van La Liga.

Mundo Deportivo presenteert los favoritos de Xavi Hernández
De huidige oefenmeester heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zijn ogen open heeft gehouden voor spelers die bij Barcelona zouden passen. Als speler heeft hij in het recente verleden bijvoorbeeld ‘ Barça DNA ’ toegewezen aan spelers als Santi Cazorla, David Silva en Cesc Fábregas. Mundo Deportivo heeft enkele quotes van Xavi Hernández verzameld over spelers die nog steeds actief zijn, wellicht dat hij één van hen naar de club probeert te halen nu hij het voor het zeggen heeft in Camp Nou.

Joshua Kimmich (Bayern München)
‘Ik sprak op een dag met Pep Guardiola, mijn voormalig trainer bij Barcelona, over Joshua Kimmich”, zegt Xavi in gesprek met BILD . “Ik had daarvoor nog nooit van hem gehoord. Maar sindsdien ben ik hem gaan volgen. Joshua is het heden en de toekomst van Bayern en de nationale ploeg van Duitsland. Hij zou een perfecte speler zijn voor Barcelona. Zoals Philipp Lahm bijvoorbeeld goed had gepast, zou ook Joshua Kimmich moeiteloos kunnen meespelen bij Barcelona’.
(BILD)

Matthijs de Ligt (Juventus)
‘Hij is een ideale voetballer voor Barcelona. Matthijs de Ligt verliest de bal nauwelijks, schuift door naar het middenveld en komt uit de jeugdopleiding van Ajax. Dan hebben spelers al het DNA van Barcelona. Ajax is altijd een goede leerschool voor Barcelona geweest. Barcelona wil altijd de bal hebben en hoog druk zetten. Dat krijgen talenten al op jonge leeftijd aangeleerd bij Ajax’.
(Soccernews)

Rodrigo Hernández (Manchester City)
Nog voordat Rodrigo Hernández transfereerde van Villarreal naar Atletico Madrid werd Xavi Hernández gevraagd naar het niveau van de verdedigende middenvelder: ‘Hij is een geweldige speler, en hij zou zelfs nog beter zijn in een elftal met eenzelfde stijl als Barcelona. Sterker nog, hij is dusdanig goed dat hij voor Atletico Madrid kan spelen. De bal afpakken, druk zetten en het dichtlopen van ruimtes. Rodri heeft het “Barcelona-profiel”. Ik zie hem als speler van absolute wereldklasse, net als Sergio Busquets. Hij speelt met zijn hoofd omhoog, kijkt altijd om zich heen. Pfoe, hij is geweldig. Barcelona had hem moeten aantrekken’.
(Marca)

Arthur (Juventus)
‘Hij is een echte kwaliteitsspeler, hij heeft het Barça DNA. In de afgelopen periode heb ik met veel Braziliaanse spelers gesproken die hem ontzettend hoog inschatten. Uiteindelijk komt het neer op zijn mentaliteit, maar ik heb geen enkele twijfel dat hij zal slagen’.
(90min)

Marco Verratti (Paris Saint-Germain)
‘Mijn natuurlijke opvolger? Marco Verratti. Hij komt de bal doorgaans ophalen bij de centrale verdedigers en organiseert vervolgens de opbouw. Hij verliest bijna nooit de bal en is op technisch vlak ongelooflijk. Het is absoluut een speler die ik graag in het shirt van Barcelona zou zien spelen. Hij zou een ideale aanwinst zijn’.
(Le Parisien)

Bernardo Silva (Manchester City)
‘Natuurlijk hou ik van de meest getalenteerde spelers, maar dat talent moet in dienst van het elftal spelen. Daarom is David Silva in mijn ogen een buitengewone speler, net als Kevin de Bruyne en Bernardo Silva’.
(Manchester City)

Paulo Dybala (Juventus)
‘Paulo Dybala zou perfect bij Barcelona passen als je kijkt naar de andere spelers in de selectie. Hij is een natuurlijke spelmaker met ontzettend veel talent. Ik denk dat hij klaar is om voor een club als Barcelona te spelen, hij heeft namelijk de leeftijd bereikt waarop hij een stap kan maken. Hij maakt wekelijks het verschil in Italië, wat niet makkelijk is als je voor een club als Juventus speelt’.
(90min)

Lautaro Martínez (Internazionale)
‘Er is geen enkele aanleiding om naar alternatieven te kijken op het moment dat hij komende zomer niet haalbaar blijkt te zijn. Hij is een fenomenale spits. Hij draait snel weg bij verdedigers, zorgt dat hij altijd aanspeelbaar is en is in staat om zowel in grote als kleine ruimtes te spelen. Het is niet meer dan logisch dat Barcelona hem in de gaten houdt’.
(Post United)

Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)
‘Hij is een superieure speler in fysiek opzicht. Het is indrukwekkend dat hij op deze leeftijd al het verschil kan maken op het allerhoogste niveau, maar hij zal uitgedaagd moeten worden om niet te stagneren in zijn ontwikkeling. Het is moeilijk te voorspellen hoe zijn carrière eruit gaat zien. Hij heeft een fysieke voorsprong, maar dat werkt niet altijd bij de elite in de voetbalwereld. Eerlijk gezegd denk ik dat hij nog moet leren nadenken in het veld’.
(Catalunya Radio)

Andere spelers waar Xavi Hernández zich al eerder positief over heeft uitgelaten zijn André Onana (Ajax), Pepe Reina (Lazio), Hector Bellerín (Arsenal), Marquinhos (Paris Saint-Germain), Dayot Upamecano (RB Leizpig), Jules Koundé (Sevilla), Eric García (Manchester City), Aymeric Laporte (Manchester City), Pau Torres (Villarreal), Alejandro Grimaldo (SL Benfica), Fabinho (Liverpool), Eduardo Camavinga (Stade Rennes), Bruno Fernandes (Manchester United), Saúl Ñíguez (Atletico Madrid), David Silva (Real Sociedad), Fabián Ruiz (Napoli), Neymar (Paris Saint-Germain), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) en João Félix (Atletico Madrid).

Een leuk lijstje met kandidaten om de overstap naar Barcelona te maken. Moest je Mbappé kunnen halen als opvolger van Suarez, dan zou je echt een droomaanval hebben als Messi ook nog eens verlengt met daar ook nog eens Griezmann/Fati bij. Daarnaast zien de resultaten van de afgelopen wedstrijden er wel goed uit. Real heb je wel een flink pak slaag gegeven met die 5-1, en 0-7 tegen Eibar is ook niet mis.

1 like

@MatthiCx, de huidige financiële situatie laat het jammer genoeg niet toe om op korte termijn spelers á la Kylian Mbappé aan te trekken. Heb namelijk alleen de financiële middelen tot mijn beschikking die ik genereer uit de verkoop van spelers, althans dat is het geval voor minimaal de eerste twaalf maanden. En aangezien financiële middelen beperkt zijn dacht ik dat het interessant was om echte quotes van Xavi Hernández over bepaalde spelers te gebruiken in de manager story.

Moet trouwens eerlijk zeggen dat Ousmane Dembélé als een cheat code aanvoelde tijdens de Cláscio. Steeds weer werd hij geïsoleerd in een 1-tegen-1 met Marcelo, steeds weer ging hij binnendoor en speelde hij een andere aanvaller compleet vrij. Gelukkig heb ik na die 0-7 tegen Elche de juiste sliders gevonden om het mezelf lastiger te maken.

Barcelona haalt bezem door de selectie en neemt afscheid van maar liefst zeven spelers
Gisteravond heeft Víctor Font aan zeven selectiespelers laten weten dat de club niet langer op hen rekent. Door de benauwde financiële situatie is de clubleiding genoodzaakt om spelers te verkopen voordat er gekeken kan worden naar mogelijke versterkingen. De club hoopt ongeveer €100,000,000 te verdienen aan de verkoop van Norberto Neto, Júnior Firpo, Matheus Fernandes, Matheus Pereira, Rey Manaj en Martin Braithwaite. Daarnaast worden de huurovereenkomsten van Andrés Solano (Atletico Madrid) en Joaquín Zeballos (Girona) verscheurd. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving heeft Samuel Umtiti een nieuwe kans gekregen. De komende zes maanden krijgt hij de kans om zich te bewijzen, al krijgt hij er wel een nieuwe concurrent bij met Eric García (Manchester City). De Catalaan keert voor €10,000,000 terug bij de club die hij enkele jaren geleden verliet.


Espai Barça is voorlopig uitgesteld, maar deze beslissingen brengen een nieuw Camp Nou dichterbij.

Noberto Neto

De Braziliaanse doelman heeft geen onuitwisbare indruk achtergelaten in de voorbereiding en wist de clubleiding niet te overtuigen van zijn meerwaarde. Toch zijn er meerdere clubs die (noodgedwongen) op zoek zijn naar een betrouwbare doelman en interesse tonen in zijn diensten. Vooralsnog zijn Liverpool, Borussia Dortmund en Bayer 04 Leverkusen niet bereid om te voldoen aan de vraagprijs van €30,000,000, maar de onderhandelingen zijn in volle gang. Met Iñaki Peña en Arnau Tenas heeft Xavi Hernández de beschikking over twee talentvolle doelmannen die probleemloos kunnen fungeren als stand-in van Marc-André ter Stegen. Er bestaan echter twijfels over het ontwikkelingstraject voor beide talenten. Een beperkt aantal speelminuten in een rol als stand-in lijkt er namelijk voor te zorgen dat ze stagneren in hun ontwikkeling en daardoor op langere termijn niet het niveau hebben om Marc-André ter Stegen op te volgen. In de tweede seizoenshelft krijgt Iñaki Peña de kans om zich te bewijzen in de Copa del Rey, waarna een besluit genomen wordt over zijn toekomst. Het is niet ondenkbaar dat Iñaki Peña of Arnau Tenas tijdelijk ervaring op gaat doen bij een competitiegenoot of satellietclub. In dat scenario meldt de club zich met €50,000,000 voor André Onana (Ajax).

Júnior Firpo

De oud-speler van Real Betis Balompié heeft zich stormachtig ontwikkeld onder Xavi Hernández, maar heeft niet het niveau om Jordi Alba op langere termijn uit de basis te spelen. Sterker nog, er bestaan zelfs twijfels of hij het niveau heeft om als stand-in te fungeren. Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat Júnior Firpo beter tot zijn recht komt in een ander spelsysteem. Internazionale, Atalanta Bergamo en SL Benfica hebben zich al gemeld bij Barcelona en zijn bereid om te voldoen aan de vraagprijs van €40,000,000. In de komende maanden zullen Marc Cucurella (Getafe) en Alejandro Grimaldo (SL Benfica) uitgebreid bekeken worden om te bepalen wie de gedroomde versterking voor de linksbackpositie is.

Martin Braithwaite

Sinds de voorbereiding heeft de Deense aanvaller nog geen enkele minuut gespeeld. Vooralsnog krijgen Lionel Messi, Antoine Griezmann, Ansu Fati, Ousmane Dembélé, Francisco Trincão en Pedri de voorkeur en dat lijkt niet te gaan veranderen. Aston Villa, West Ham United en FC Kopenhagen behoren tot de mogelijke bestemmingen voor Braithwaite. Barcelona hoopt ongeveer €10,000,000 te ontvangen. Gezien de huidige financiële situatie is de club niet in staat om een vervanger aan te trekken, wellicht dat spelers als Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) op langere termijn weer in beeld komen.


Ondanks dat de selectie overduidelijk uitgedund is lijkt er een sterkere kern te staan dan voorheen.

Ratings

Aangezien LineupBuilder.com het niet toelaat om cijfers groter dan tien toe te kennen aan een speler, moet je de cijfers zien als volgt: huidige rating / 100 = cijfer in de opstelling

Goede transfer met Garcia, bevalt in mijn Barça CM echt uitstekend met z’n positionering. Hoe heb je het gemis van fysiek/kracht opgelost?

1 like

Eerlijk gezegd heb ik daar nog geen oplossing voor. Denk dat er genoeg manieren zijn om de selectie te versterken, maar door de financiële restricties is het nagenoeg onmogelijk om alle problemen op korte termijn op te lossen. Het lijkt me geen vreemde gedachte om Miralem Pjanic op termijn te vervangen door een middenvelder met meer fysiek/kracht.

Barcelona tempert verwachtingen van de achterban en vraagt clubleden om vrijblijvend advies
‘In tegenstelling tot voorgaande jaargangen heeft de club alleen financiële middelen die gegenereerd zijn uit de verkoop van spelers’, aldus Xavier Sala-i-Martín. De financieel directeur voelde zich genoodzaakt om de media te woord te staan na speculatie over mogelijke doelwitten komende zomer. ‘We vragen onze achterban om geduldig en realistisch te zijn in de huidige omstandigheden. Het is niet te verantwoorden om tientallen miljoenen te spenderen aan versterkingen terwijl we aan onze werknemers vragen om hun salaris gedeeltelijk in te leveren. Alle activiteit op de transfermarkt zal in het teken staan van het vrijmaken van financiële middelen om de selectie gericht te versterken. In de afgelopen weken hebben we afscheid genomen van Neto, Júnior Firpo, Matheus Fernandes, Matheus Pereira, Rey Manaj en Martin Braithwaite, waardoor we ons nu in een positie bevinden waarin we kunnen nadenken over een mogelijke versterking. Daarvoor nemen we de komende maanden uitgebreid de tijd’. Volgens de Catalaanse media gelden André Onana (Ajax), Rodrigo Hernández (Manchester City) en Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) als voornaamste kandidaten.

André Onana (Ajax)
De voormalig jeugdspeler van Barcelona staat nog altijd onder contract in de Johan Cruijff Arena, ondanks dat hij in de afgelopen jaren meermaals in verband is gebracht met een overstap naar de Europese top. Het is overduidelijk dat de Kameroener het niveau van de Eredivisie inmiddels is ontgroeid, maar nog altijd lijkt er geen plaats tussen de palen vrij te zijn bij een Europese topclub. Borussia Dortmund heeft Thomas Strakosha (Lazio) vastgelegd, terwijl Paris Saint-Germain vertrouwen houdt in Keylor Navas. André Onana heeft er geen geheim van gemaakt ooit terug te willen keren in Camp Nou: ‘Barcelona is mijn thuis. Als ik de kans krijg om terug te keren, dan keer ik terug. Maar vooralsnog ben ik Ajacied en we zullen na dit seizoen bekijken of die optie bestaat’. De clubleiding ziet Unai Simón (Athletic Club), Jordi Masip (Real Valladolid), Pepe Reina (Lazio) en Kepa Arrizabalaga (Chelsea) als mogelijke alternatieven voor Onana.

Naam: André Onana
Club: Ajax
Marktwaarde: €48,000,000
Positie: GK
Gespeelde wedstrijden (tot 1 januari 2021): 20
Clean sheets (tot 1 januari 2021): 11
Aantal tegendoelpunten (tot 1 januari 2021): 9

Rodrigo Hernández (Manchester City)
Het recente blessureleed van Sergio Busquets heeft een achilleshiel in de huidige selectie blootgelegd. In zijn afwezigheid hebben Frenkie de Jong, Miralem Pjanic, Ilaix Moriba en Jandro Orellana als controleur gefungeerd, maar geen van hen haalde hun gebruikelijke niveau in die rol. Vooral in het geval van Frenkie de Jong werd duidelijk dat hij beter functioneert als hij meer vrijheid krijgt om de opbouw te verzorgen. Als enige controleur wordt hij gedwongen om in een centrale rol te blijven, waardoor hij eenvoudiger onder druk gezet kan worden. In principe blijft de bijna 33-jarige Busquets een cruciale rol vervullen, maar er moet versterking moet komen op zijn positie. De clubleiding heeft Rodrigo Hernández (Manchester City) geïdentificeerd als ideale versterking, voornamelijk door zijn prestaties in het nationale elftal. Door de afwezigheid van Sergio Busquets kreeg hij de kans om zich te bewijzen tijdens WK-kwalificatiewedstrijden tegen Zweden, Polen, België en Hongarije. Toch verloor hij zijn basisplaats bij Manchester City door de komst van Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach) en lijkt hij op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Fabinho (Liverpool), Saúl Ñíguez (Atletico Madrid), Eduardo Camavinga (Stade Rennes) en Lucas Torreira (Atletico Madrid) worden gezien als andere opties om het middenveld te versterken.

Naam: Rodrigo Hernández Cascante
Club: Manchester City
Marktwaarde: €78,000,000
Positie: CDM, CB
Gespeelde wedstrijden (tot 1 januari 2021): 8
Doelpunten (tot 1 januari 2021): 1
Assists (tot 1 januari 2021): 2

Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)
Het is niet ongebruikelijk dat er tijdens presidentsverkiezingen gestrooid wordt met grote namen in de hoop clubleden te overtuigen van hun plannen. Neymar (Paris Saint-Germain) werd in verband gebracht met een terugkeer, Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) werd door Joan Laporta en Víctor Font tot droomdoelwit gebombardeerd, Erling Braut Håland (Borussia Dortmund) maakte onderdeel uit van de plannen van Jordi Farré en andere kandidaten noemden namen als Paulo Dybala (Juventus), João Félix (Atletico Madrid), Sadio Mané (Liverpool), en Lautaro Martínez (Internazionale). De realiteit is echter dat geen van de genoemde doelwitten haalbaar is in de huidige financiële situatie. Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) is door zijn gelimiteerde transfersom van €75,000,000 waarschijnlijk wel haalbaar. De Baskische vleugelaanvaller maakt dit seizoen de volgende stap in zijn ontwikkeling door met een doorbraak op internationaal niveau. Afgelopen seizoen was hij de enige speler buiten Lionel Messi met dubbele cijfers in zowel doelpunten als assists, in het lopende seizoen breidt hij die prestatie uit met een topscorerstitel in de WK-kwalificatie en de Europa League. Toch lijkt zijn komst niet de hoogste prioriteit te genieten door de aanwezigheid van Antoine Griezmann en Ansu Fati.

Naam: Mikel Oyarzabal Ugarte
Club: Real Sociedad
Marktwaarde: €74,000,000
Positie: LW, RW, CF, ST
Gespeelde wedstrijden (tot 1 januari 2021): 22
Doelpunten (tot 1 januari 2021): 14
Assists (tot 1 januari 2021): 8

Ik zou inzetten op Rodri. Op korte termijn denk ik dat hij het meest toe gaat voegen en je hebt nou eenmaal niet de middelen om al over de lange termijn na te gaan denken. De situatie van Rodri in Manchester lijkt aanleiding te bieden om een vertrek te overwegen, Barcelona is dan wel een fantastische vervolgstap voor hem. Oyarzabal en Onana zou ik pas overwegen aan te trekken als je ze ook echt in kan gaan passen, het lijkt erop dat je op hun posities voorlopig nog wel even uit de voeten kan.

1 like

Zo’n transfer is op dit moment toch compleet uitgesloten? Ze kunnen Memphis niet eens aantrekken voor 8 miljoen.

Stel dat je Messi zou laten gaan, dan zou ik voor Oyarzabal gaan.

1 like

@Bundesliga, een klein verschil is natuurlijk dat er in mijn carrière inmiddels al meer dan honderdtwintig miljoen euro is gegenereerd door de verkoop van spelers. Zoals je hebt kunnen lezen in de bovenstaande berichten is de club alleen in staat om die middelen te besteden aan versterkingen. Kortom, in deze situatie zijn de genoemde spelers haalbaar. Wat betreft Lionel Messi… Zijn beslissing wordt pas na het lopende seizoen genomen en is afhankelijk van de sportieve prestaties.